måndag 20 augusti 2012

Hjärtbröd (Rosenbröd)

Traditionella rosenbröd som passar till förrätter. Till bröllop är de fina att ta ut med hjärtformade kakmått. När man tar ut bröden med kakmått måste man ta ut dem en efter än, annars klibbar den utstansade degen ihop direkt med degen och går inte att ta ut och lägga på plåten. Med det måttet jag använder får man ut näasta 50 st. Så de blir lite mindre. Baka då i 225 grader och i ca 8-10 minuter.Rosenbröd/Hjärtbröd
25 bröd
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk, ca 37°
2 msk rapsolja
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
vallmofrö

Gör så här:
  1. Smula jästen i en degbunke, rör ut den med den ljumma mjölken och arbeta in olja, salt och så mycket mjöl att det blir en smidig, inte för hård deg. Knåda, täck med plastfilm och jäs ca 30 minuter. 
  2. Knåda degen på lätt mjölat underlag. Rulla ut tre längder och dela dem i bitar. Forma runda bröd (eller ta ut med hjärtformat kakmått) och lägg dem på en plåt med bakpapper. Jäs ca 20 minuter. 
  3. Värm ugnen till 250°. Klipp ett kryss på ovansidan av bullarna. Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrön och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

1 kommentar:

  1. Det är så fint att ha former på bröd/kakor! Använde själv ett pepparkashjärtan för att få roliga former av en bulldeg.

    SvaraRadera