Örtkryddad lax i ugn
Ingredienser
En färsk laxsida
Blandade torkade örtkryddor t.ex. Timjan, basilika, dragon m.m.
salt
svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Häll olja i en ugnsfastform eller smörj formen med smör.
- Skölj av laxen och torka torr med hushållspapper. Lägg i laxsidan med skinnet nedåt.
- Salta och strö över örtkryddorna. Denna gången använde jag timjan, dragon, basilia och rosépeppar. Sen ett par varv med pepparkvarnen över fisken.
- Stick in en ugnstermometer från kortsidan på den tjockaste delen av fisken och sätt in i ugnen. Jag tar ut den när den har kommit upp i en innertemperatur av ca. 47-48 grader. Ta ut och lägg folio över. Temperaturen kommer att öka några grader till.
Till fisken hade jag kokt potatis, kokt sparris och denna citronsås.
Citronsås
Ingredienser
3 dl fiskbuljong
2 dl vitt vin
2 dl grädde
saften av ca 1/2 pressad citron
salt och vitpeppar
Gör så här:
- Koka upp buljong och vin, och låt reducera till hälften (2,5 dl)
- Häll i grädden och koka. (Såsen ska börja reda sig, men det är inte alltid den gör det. I så fall kan man blanda lite vetemjöl och mjölk och hälla i och koka upp.)
- Smaka av med citronsaft (lite i taget), salt och vitpeppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar