tisdag 8 november 2011

Örtkryddad lax i ugn med citronsås

Här Maria kommer receptet på laxen som du ville ha.

Örtkryddad lax i ugn

Ingredienser

En färsk laxsida
Blandade torkade örtkryddor t.ex. Timjan, basilika, dragon m.m.
salt
svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2.  Häll olja i en ugnsfastform eller smörj formen med smör.
  3. Skölj av laxen och torka torr med hushållspapper. Lägg i laxsidan med skinnet nedåt.
  4. Salta och strö över örtkryddorna. Denna gången använde jag timjan, dragon, basilia och rosépeppar. Sen ett par varv med pepparkvarnen över fisken.
  5. Stick in en ugnstermometer från kortsidan på den tjockaste delen av fisken och sätt in i ugnen. Jag tar ut den när den har kommit upp i en innertemperatur av ca. 47-48 grader. Ta ut och lägg folio över. Temperaturen kommer att öka några grader till.

Till fisken hade jag kokt potatis, kokt sparris och denna citronsås.

Citronsås

Ingredienser

3 dl fiskbuljong
2 dl vitt vin
2 dl grädde
saften av ca 1/2 pressad citron
salt och vitpeppar

Gör så här:
  1. Koka upp buljong och vin, och låt reducera till hälften (2,5 dl)
  2. Häll i grädden och koka. (Såsen ska börja reda sig, men det är inte alltid den gör det. I så fall kan man blanda lite vetemjöl och mjölk och hälla i och koka upp.)
  3. Smaka av med citronsaft (lite i taget), salt och vitpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar