Körsbär
och choklad är ju en oslagbar combo, så nu provar jag på att göra en
tårta med chokladbottnar, chokladmousse och körsbärsmousse. När jag gjorde
körsbärsmoussen utgick jag från Jan Hedhs recept på svartvinbärsmousse men var
tvungen att lägga till mer körsbär för mer smak.
Efter
monteringen frös jag in tårtan och tog sedan ut den två dagar innan den skulle
serveras. Den fick tina i kylskåpet från morgonen. Dagen efter gjorde jag
glasyren och på dagen den skulle ätas lade jag på alla dekorationer. Dekorationerna jag använde är rester av körsbärs- och chokladmousse, italiensk maräng,
körsbär inlagda i konjak och chokladdekoration tempererad på överföringsark
(som jag hade gjort tidigare).
Mjuk
chokladkaka
165 g smör
300 g
socker
2 tsk
vaniljessens (jag använde Bourbon vanilla)
3 ägg
265 g mjöl
0,5 tsk
bakpulver
1 tsk
bikarbonat
2,5 dl naturell yoghurt 3%
0,5 dl mjölk
0,5 dl mjölk
70 g kakao
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och vaniljessens vitt och pösigt.
- Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Blanda i de torra ingredienserna omväxlande med surmjölken och blanda ordentligt.
- Grädda i ca 70 minuter, men passa noga. Det har hänt att den blivit klar mycket tidigare.
Körsbärsmousse
4 st
gelatinblad
165 g
italiensk maräng
350 g körsbärspuré med 10 % socker
150 g
frysta körsbär
500 g
vispad grädde 40%
- Gör den italienska marängen.
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 10 minuter.
- Tina körsbären och mixa dem ganska fint, det ska fortfarande vara bitar, men de ska inte vara för stora.
- Blanda körsbär och körsbärspuré med den italienska marängen. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och låt det vatten som finns kvar på bladen följa med.
- Värm gelatinet till 45-50 grader och häll ner det i marängblandningen och blanda väl.
- Vänd ner den vispade grädden med en slickepott till en lätt och luftig mousse.
Gör 1.5 sats av chokladmousse enligt detta recepthttp://salstamm.blogspot.se/2017/01/chokladdessert-chokladglass.html.
Mörk
Chokladglasyr
Denna
glasyr räcker gott och väl till två tårtor, så man kan halvera mängden. Jämfört
med originalreceptet så har jag bara i en tredjedel av kakaoblandningen.
15 g kakao
30 g
kokande vatten
340 g
rumsvarmt smör
65 g
florsocker
en nypa
salt
450 g choklad
av bra kvalitet
- Börja med att smälta chokladen över vattenbad eller i mikron och låt den svalna medan du gör de andra förberedelserna för frostingen.
- Blanda samman kakaon med det kokande vattnet i en liten skål. Rör tills kakaon är helt upplöst och det blivit en slät, fin massa.
- Rör smöret riktigt vitt och pösigt tillsammans med florsocker och salt med maskin minst 5 minuter på medel hastighet med flatblandaren.
- Ta ner maskinens fart till låg och blanda i den smälta chokladen, och kör tills all choklad blivit väl inblandad. Skrapa ner det som åker upp på bunkens kanter med jämna mellanrum.
- Tillsätt kakaoblandningen (smaka av så det inte blir för starkt) och kör tills frostingen är väl blandad.
Montering:
Spara
undan lite mousse för dekorationen. Fördela hälften av körsbärsmoussen på den
första botten, chokladmousse på den andra och sedan ett till lager
körsbärsmousse. Lägg på den sista botten och bred ett tunt lager glasyr.
Fördela resten av glasyren på tårtans sidor. Dekorera sedan ovansidan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar