lördag 24 mars 2012

Ajakakor

De här är mina favoriter som mamma ofta gjorde förr. (Gissar att hon börjar med det igen när hon ser detta inlägg.) Goda med chokladsmörkräm emellan och pudrade med florsocker.



Möra kakor som smälter i munnen.
Ingredienser:
3/4 dl florsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
200 g smör

Gör såhär:
  1. Hacka samman vete- och potatismjöl, socker och smör. Arbeta ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen genom en sprits till små platta rosor direkt på plåten. Om du vill äta dem med fyllning, se till att det inte blir hål i dem.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 10 min i 175 grader.
  4. Lägg samman kakorna två och två med något emellan. Jag tycker att smörkräm passar bäst. men man kan också ha äppelmos, gelé eller blockchoklad.
  5. Sikta florsocker över kakorna.
Jag fryser in dem utan fyllning och lägger ihop dem strax innan de ska ätas.


Chokladsmörkräm

Ingredienser:
rumsvarmt smör
florsocker
kakao

Jag gör smörkrämen helt på fri hand i matberedaren och smakar av under tiden. Börja med 150 g rumsvarmt smör och ta i knappt 1 dl florsocker och ca 1 msk kakao. Smaka sedan av och korrigera med mer smör/florsocker/kakao efter smak. Ajakakorna är söta så jag föredrar inte så söt smörkräm och med ganska stark chokladsmak.

Montering

Lägg ihop kakorna två och två och spritsa smörkräm emellan. Lägg i kylskåp en stund så stelnad smörkrämen till. Sikta florsocker över innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar