söndag 16 juni 2013

Dubbelmarinerad oxfilé

Det här är ett recept jag har serverat vid många tillfällen. Jag fick det för många år sedan av en kollega och det vann en tävling som ICA kuriren arrangerade för många år sedan. Jag har sett att det har serverats i Halv-åtta-hos-mig flera gånger. Jag har haft det på Nyår, bröllop och bufféer. Man kan göra det på fläskfilé också, då steker jag tills innertemperaturen är 65 grader i en ugnstemperatur på 125 grader.


Dubbelmarinerad fläskfilé

Ingredienser

6 port.

800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör till stekning
1 msk olja till stekning

Marinad 1

2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker

Marinad 2

1 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1-1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
1/2 dl hackad kapris

Gör så här:

  1. Två dagar före festen: Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
  2. Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.
  3. Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen.
  4. Blanda samman marinad 2.Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg dem i en skål. Häll över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering.
  5. Festdagen: Ta fram köttet innan gästerna kommit. Lägg över oxfiléskivorna på ett vackert fat. Skeda över marinaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar