Citron- och hallonmoussetårta
Citronbotten har jag gjort enligt ett recept från Leila.
Citronmousse
Ingredienser:
1,5 dl pressad citronsaft av 2
citroner6 gelatinblad
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
rivet citronskal av 1 citron
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt
vatten i ca 5 min. Smält dem tillsammans med citronsaften i en kastrull. Ställ
åt sidan.
Vispa grädden fluffig men inte för
hårt (dock inte för lös heller).
I en annan bunke vispar man crème
fraiche, matlagningsyoghurt och socker på låg hastighet med elvisp eller
med en handvisp, tills allt socker löst sig.
Tillsätt det rivna limeskalet och rör
om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Hallonmousse
Räcker till två lager.
250 g hallonpuré (men jag lät några hela färska hallon följa med purén)
100 g florsocker (siktat)
4 st gelatinblad
4 dl grädde
Ev. saft av citron
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i 10 min.
Blanda purén med florsockret. Krama ur vattnet ur gelatinet och smält den i lite av purén. Blanda i resten av purén, smaka eventuellt av med lite citron. Vispa grädden. Inte för hårt. Börja med att blanda i en liten klick puré i grädden så den blir "simmig" rör sedan i resten av purén. Detta för att moussen inte skall skära sig. Rör med luftiga stora tag. Fyll tårtan och låt den sätta sig i kylen minst 3 timmar.
Montering
Dela botten i fyra delar. Lägg en tårtbotten i en tårtring, fordrad med en plastfilm, med ett mellanrum på ca 0,5 cm till tårtringen. Lägg på hälften av hallonmoussen, lägg på en till tårtbotten och bred över lemon curd. Lägg på en till tårtbotten och den andra hälften av hallonmoussen. Avsluta med ytterligare en botten och hälla över all citronmousse ner på sidorna. Ställ in i frysen för att stelna minst ett par timmar. Ta ut och dekorera. Jag spritsade grädde (med en knivsudd bakpulver) längs kanten och sedan på med jordgubbar, florsocker och några gurkörtsblommor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar