Idag har vi haft familjegäster hemma på lite fika. Det är fortfarande skönt att sitta i uterummet när solen är framme.
Tänkte att det just nu passar bra med äppelpaj. Så det blev det, med hemlagad vaniljsås. Jag gillar att ha nötter i smuldegen, men det går förstås att utesluta. I ursprungsreceptet var det 2 dl socker men jag tycker att det blir för sött så jag har dragit ner på sockret lite. Den här gången använde jag Åkeröäpplen.
Tänkte att det just nu passar bra med äppelpaj. Så det blev det, med hemlagad vaniljsås. Jag gillar att ha nötter i smuldegen, men det går förstås att utesluta. I ursprungsreceptet var det 2 dl socker men jag tycker att det blir för sött så jag har dragit ner på sockret lite. Den här gången använde jag Åkeröäpplen.
Smulpaj med äpplen och nötter
4-6 portioner
Ingredienser:
100 gram smör
1 dl socker
2 dl mjöl
drygt 1 dl hasselnötter, hackade
4 äpplen (gärna svenska lite syrliga)
Kanelsocker
3 msk strösocker
1 tsk kanel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och kärna ur äpplena. Skär i bitar. Vänd runt äppelbitarna i lite kanelsocker.
- Smörj en vid pajform med en klick smör och lägg i äpplen.
- Lägg rumsvarmt smör, socker, mjöl och nötter i en bunke och smula ihop det med fingrarna till en smullig massa.
- Häll blandningen över äpplena i formen.
- Sätt in pajen i ugnen i ca 20 minuter tills ytan är gyllenbrun och knaprig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar