lördag 6 oktober 2012

Äppelpaj - smulpaj med äpplen och nötter

Idag har vi haft familjegäster hemma på lite fika. Det är fortfarande skönt att sitta i uterummet när solen är framme.



Tänkte att det just nu passar bra med äppelpaj. Så det blev det, med hemlagad vaniljsås. Jag gillar att ha nötter i smuldegen, men det går förstås att utesluta. I ursprungsreceptet var det 2 dl socker men jag tycker att det blir för sött så jag har dragit ner på sockret lite. Den här gången använde jag Åkeröäpplen.



Smulpaj med äpplen och nötter 
4-6 portioner

Ingredienser:
100 gram smör 
1 dl socker 
2 dl mjöl 
drygt 1 dl hasselnötter, hackade 
4 äpplen (gärna svenska lite syrliga)

Kanelsocker 
3 msk  strösocker 
1 tsk  kanel 

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Skär i bitar. Vänd runt äppelbitarna i lite kanelsocker.
  3. Smörj en vid pajform med en klick smör och lägg i äpplen.
  4. Lägg rumsvarmt smör, socker, mjöl och nötter i en bunke och smula ihop det med fingrarna till en smullig massa.
  5. Häll blandningen över äpplena i formen.
  6. Sätt in pajen i ugnen i ca 20 minuter tills ytan är gyllenbrun och knaprig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar