lördag 18 augusti 2012

Mandelpotatiskaka

Det här är ett gott tillbehör till en kötträtt. Det går väldigt bra att förbereda den innan och sedan värma upp den när köttet är klart. Om man inte vill göra den någon dag innan får man tänka på att den ska kylas innan den skärs i bitar och värms upp igen, så att man gör den så att den hinner kallna. Om man inte vill använda mandelpotatis är det i alla fall viktigt att välja en mjölig potatissort som ersättning. Jag skär den i ca 2 cm bitar och lägger upp två per person.


Mandelpotatiskaka, här med brässerad högrev.
Mandelpotatiskaka
10 personer


Ingredienser:
2 kg  mandelpotatis 
5 dl  västerbottensost, riven 
1,5 dl  vispgrädde 
2 tsk  salt 
2 krm  svartpeppar 

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°. Klä 2 avlånga bakformar à 1 1/2 liter med bakplåtspapper.
  2. Skala och grovriv potatisen, gärna snabbt i matberedare så att potatisen inte hinner mörkna. Blanda den med ost, grädde, salt och peppar. 
  3. Packa blandningen hårt i formarna. Grädda mitt i ugnen 1 1/2 timme. Hit kan förberedas. Förvara i kyl. 
  4. Servering: Skär potatiskakan i bitar och separera dem lite, värm den 20 min i 150° på bakplåtspappret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar