lördag 30 november 2013

Mjuk pepparkaka

Det här är min mammas recept på mjuk pepparkaka. Jag har dock ersatt mjölken med filmjölk och ökade till 1,5 dl.
 


Mjuk pepparkaka
 
Ingredienser

100 g smör
1,5 dl filmjölk eller yoghurt
2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk ingefära
1,5 tsk nejlikor
2 tsk kanel
frysta lingon eller lingonsylt

Gör så här:
  1. Smörj och bröa en avlång bakform.
  2. Om man använder frysta lingon, ta lite lingon och blanda med lite vetemjöl. Ta bort överflödigt mjöl.
  3. Rör fett och socker poröst med en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  4. Rör ner yoghurt eller filmjölk och sist mjölet blandat med kryddor och bakpulver.
  5. Blanda ner lingonen i smeten försiktigt.
  6. Min mamma brukar skeda ner några matskedar av sin lingonsylt. Det är också jättegott. Det brukar lägga sig på botten av formen med det är bara gott med lingonranden.
  7. Grädda i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.

Ät gärna med lingongrädde till.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar