Ingredienser
2-3 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl socker 2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
1 dl russin
mjöl till
utbakning
1 ägg till pensling
Gör så här:
- Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
- Skär smöret i tärningar.
- Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
- Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
- Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
- Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
- Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Hej!
SvaraRaderaJag har med glädje upptäckt din blogg och tar del av fina recept. Tack! Anar att ni tycker om att äta ute. Igår var jag på en fantastisk restaurang här i Uppsala, tycker ni om italienskt och någongång är i Uppsala så kan jag rekommendera Aaltos, se www.aaltos.se. Mkt fin inredning och gott!!
Skall testa din moussetårta nästa vecka, blir kul!
Hälsn Evi
Hej!
SvaraRaderaTack för din kommentar. Det värmer! Vi är då och då i Uppsala så tack för ute-ätar-tipset! Lycka till med tårtan.
/Carin