lördag 14 december 2013

Svartvinbärsmoussetårta

Jag är helt såld på recepten i Jan Hehds bok 'Tårtor!'. Man kan verkligen använda den som en grundkokbok och prova olika kombinationer. Nu har jag provat att göra en tårta med bottnar av choklad och svart vinbärsmousse mellan lagren. Frisk mousse med djup chokladsmak på bottnarna.

Purén gjorde jag på egna svarta vinbär som jag hade i frysen. Jag värmde upp dem lite i en kastrull och passerade bären genom en sil och tillsatte 10% socker.

Gelén kan man så klart också göra själv, men jag hade inte tillräckligt mycket vinbär så jag köpte helt enkelt en burk.

Chokladbottnarna är höga när de kommer ut ur ugnen med sjunker sedan ihop. Den rostade mandeln hade en tendens att ramla av, men var jättegott till, men nästa gång får det bli en annan dekor. Pappas sa som vanligt att detta var den godaste tårtan jag gjort. :-)



Chokladbisquit utan mjöl
200 g mörk choklad (60-70%)
50 g osaltat smör
40 g äggula (ca 2 st)
200 g äggvita (ca 7 st)
5 g citronsaft (ca 1 tsk)
70 g socker

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rita två cirklar, 22 cm i diameter, på bakplåtspapper.
  2. Smält den finhackade chokladen till 50-55.
  3. Vispa ner smöret i chokladen tills det smält och tillsätt äggulorna.
  4. Vispa äggvita, citronsaft och socker till en maräng. Börja vispa på medelhastighet och öka hastigheten till en fast maräng.
  5. Vänd ner chokladsmeten i marängen med en slickepott till en lätt och luftig massa.
  6. Häll smeten i en spritspåse och spritsa upp två bottna inifrån och ut.
  7. Baka bottnarna i 12-15 minuter till de är fasta men inte torra. Låt svalna och frys sedan in i minst 1 timme.

Svartvinbärsmousse
6 g gelatinblad (3 st)
165 g italienska maräng
225 g svartvinbärspuré med 10 % socker
500 g vispad grädde 40 %

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kalt vatten minst 10 minuter
Gör den italienska marängen, och blanda med svartvinbärspurén.
Ta upp geletinbladen ur vattnet och låte det vatten som finns kvar på bladen följa med.
Värm gelatinet till 45-50 grader och häll ner det i marängblandningen och blanda väl.
Vänd ner den vispade grädden med en slickepott till en lätt och luftig mousse.

Montering
  1. Pensla en av bottnarna med smält choklad och lägg den med den penslade sidan nedåt i en tårtring. Fodra med ett plastband.
  2. Fyll upp med nästan all mousse och lägg på nästa botten och stryk den med resterande mousse.
  3. Frys in i mins 6 timmar.
  4. Värm upp gelén till 30 grader och kyl i vattenbad till 20 grader. Ta tårtan ur frysen och stryk gelén på tårtbotten med ringen kvar.
  5. Lossa ringen och plastbandet. Låt tina.
  6. Jag dekorerade med rostad mandel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar