söndag 24 november 2013

Test av hollandaisesås för Matgeek

Jag har haft nöjet att testa ett recept av en annan bloggare; Johan Hedberg som driver bloggen Matgeek. Här är en länk till honom, där man också kan förbeställa hans bok. Boken ska handla om smör!

Jag fick i uppdrag att testa hans recept på hollandaisesås. Jag hade den till lite stekt lax och sparris och såsen passade bra till båda. Den blir som han beskriver den lite syrligare och jag kommer att göra den fler gånger!
 
 

Så här skriver han sitt recept:

Hollandaisesås (den lite mer komplicerade versionen). Det går så klart att lyfta såsen ett par snäpp med lite fler ingredienser och en gnutta mer tid. Det här blir en aning syrligare, lite robustare variant som passar bra till finmiddagen, söndagsfrukosten med ett glas champagne eller när det vankas tisdagslyx.

Mängd: 4 portioner

Tid: 20 minuter

180 g smör
2 msk champagne
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 lagerblad
5 stötta vitpepparkorn
1 finhackad schalottenlök
2 persiljekvistar
2 äggulor
1–2 tsk pressad citronsaft
salt och nymald vitpeppar
cayennepeppar

Smält smör. Koka upp champagne, vinäger, vatten, lagerblad, peppar, lök och persiljekvistar i en liten kastrull. Låt sjuda på medelvärme tills hälften av vätskan återstår. Hetta upp vatten i en kastrull. Vispa äggulor i en bunke och placera ovanpå kastrullen. Vattnet under ska inte koka eller röra botten av bunken. Sila av avkoket, pressa lite med baksidan av en sked så all god vätska kommer med. Häll vätskan i äggen under konstant vispning. 

Äggblandningen ska bli fluffig och nå ungefär dubbel storlek. Se upp så den inte blir för varm. Häll med en fin stråle sakta i smöret under konstant vispning. Takten kan ökas efter ett tag, det är i början det är kritiskt. Se till att allt smör vispas in i den emulsion som bildas. Låt stå på värmen en liten stund efter att sista smöret blandats i. Rör hela tiden. Smaka av såsen med citronsaft, salt, peppar och en knivsudd cayenne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar