tisdag 28 augusti 2012

Det fantastiska brödet

Det här är ett brödrecept som jag oftast gör som bröd till buffé, grillat eller till soppa. Det kommer från Anna Bergenström bok ’Annas nya mat’, och hon kallar det ’Det fantastiska brödet’. Det blir knaprigt på ytan med segt innehåll och ska bara jäsa en gång. Helt enkelt jättegott! Anna tycker att det blir lite trist dagen efter, men jämfört med vanligt vetemjölsbröd så tycker vi i familjen att det här är helt OK även dagen efter (och det är faktiskt ätbart ytterligare en dag).



Det fantastiska brödet
Ca 20 st
Ingredienser:
5dl fingervarmt vatten
1dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt (jag vill ha mer salt så jag tar knappt 3 tsk)
1 msk honung
12½dl vetemjöl
+ mjöl till utbakningen

Gör så här:
1.      Smula ner jästen i en bunke, lös upp med vattnet, tillsätt sedan salt, honung och mjölken.
2.      Häll sedan i mjölet. Arbeta snabbt ihop degen med träsked eller liknande.
3.      Strö lite mjöl över degen och täck med bakhandduk och låt jäsa i 1-1½ timme.
4.      Värm ugnen till 250 grader. Täck 2 plåtar med bakplåtspapper.
5.      Strö ca ½ dl vetemjöl på bakbordet. Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen. Knåda inte. Jäsbubblorna skall vara kvar. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen. Platta ut hela degen lite försiktigt med handen. Skär snabbt degen i 6-7 cm smala remsor. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar på snedden. Brödet behöver inte få samma form på varje del, bara de har ungefär samma storlek.
6.      Lägg bitarna på plåten. In i ugnen i ca 14-18 min. Andra plåten får gå lite kortare tid i ugnen. Låt bröden svalna utan handduk så blir skorpan frasig och fin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar