onsdag 15 juli 2015

Vaniljkräm och diplomatkräm - Jan Hedh

En riktigt fin vaniljkräm och diplomatkräm enligt recept från Jan Hedh. Att användas som tårtfyllningar.
 
Vaniljkräm
 
500 g mjölk 3%
1 vaniljstång
120 g äggula (ca 6)
125 g socker
40 g majsstärkelse
25 g osaltat smör
 
  1. Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna och lägg dem och stången i kastrullen.
  3. Koka upp mjölken och ta den från värmen. Låt dra i 10-15 min. Ta sedan upp stången.
  4. Vispa äggula, socker och majsstärkelse lätt och luftigt i en bunken.
  5. Häll mjölken i äggblandningen under vispning. Vispa tills blandningen är slät.
  6. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm under noggrann omrörning med visp tills krämen kokat upp ordentligt.
  7. Tillsätt smöret. Ta krämen från värmen och vispa den helt slät.
  8. Passera den nykokta krämen genom en sil ner i en låg form. Kyl så snabbt som möjligt, gärna i ett kallt vattenbad, för hållbarhetens skull. Täck med platsfilm.
 
 
 
Diplomatkräm (Jan Hedh)
 
6 gelatinblad
500 g vaniljkräm
500 g vispad grädde 40%
 
  1. Lägg gelatinet i kallt vatten 10 min.
  2. Passera vaniljkrämen och vispa grädden till fast skum i kyld bunke.
  3. Lyft gelatinbladen från vattnet och låt vattnet rinna av. Smält gelatinet till 45-50 grader.
  4. Rör ner lite av vaniljkrämen i gelatinet och vispa sedan ner blandningen i resten av vaniljkrämen.
  5. Vänd ner den vispade grädden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar