En riktigt fin vaniljkräm och diplomatkräm enligt recept från Jan Hedh. Att användas som tårtfyllningar.
Vaniljkräm
500 g mjölk 3%
1 vaniljstång
120 g äggula (ca 6)
125 g socker
40 g majsstärkelse
25 g osaltat smör
- Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna och lägg dem och stången i kastrullen.
- Koka upp mjölken och ta den från värmen. Låt dra i 10-15 min. Ta sedan upp stången.
- Vispa äggula, socker och majsstärkelse lätt och luftigt i en bunken.
- Häll mjölken i äggblandningen under vispning. Vispa tills blandningen är slät.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm under noggrann omrörning med visp tills krämen kokat upp ordentligt.
- Tillsätt smöret. Ta krämen från värmen och vispa den helt slät.
- Passera den nykokta krämen genom en sil ner i en låg form. Kyl så snabbt som möjligt, gärna i ett kallt vattenbad, för hållbarhetens skull. Täck med platsfilm.
Diplomatkräm (Jan Hedh)
6 gelatinblad
500 g vaniljkräm
500 g vispad grädde 40%
- Lägg gelatinet i kallt vatten 10 min.
- Passera vaniljkrämen och vispa grädden till fast skum i kyld bunke.
- Lyft gelatinbladen från vattnet och låt vattnet rinna av. Smält gelatinet till 45-50 grader.
- Rör ner lite av vaniljkrämen i gelatinet och vispa sedan ner blandningen i resten av vaniljkrämen.
- Vänd ner den vispade grädden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar