söndag 10 februari 2013

Orsis tårtbotten med Hallon- och chokladmousse med LHC-dekoration

Min son Erik fyllde 22 år i går. Han hade önskat sig en tårta i blått rött och vitt som är i favoritlaget LHC:s färger. Så det här var första gången jag gjorde en lite mer modellerad tårta som inte var dekorerad med blommor.

Jag har varit på jakt efter ett tårtbottenrecept med smör i. Jag tycker ibland att tre-lika-receptet kan ge lite för strukturlösa bottnar. Nu har jag hittat ett recept på bloggen Marias frestelser som kallas Orsis tårtbotten som jag tänkte prova. Fyllningen blev bl.a. två satser hallonmousse. Jag har inte varit nöjd med de hallonmousser jag ha gjort tidigare så jag gjorde om mina gamla recept lite. T.ex. vill jag inte ha så mycket gelatin i, jag tycker det blir stabbigt. Men då gäller det att vispa grädden lite hårdare. Så till ett lager använde jag:

200 g frysta hallon
0,5 dl florsocker
1,5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
lime

Man blötlägger gelatinbladen i kallt vatten, värmer hallonen, mosar dem och tar i florsockret. Sedan låter man gelatinet smälta i blandningen. Låt krämen svalna lite och blanda i färskosten. Vispa grädden och vänd ner, smaka av med lime, den får gärna bli lite syrlig. Låt blandningen stå 1-2 timmar och fyll sedan tårtan.
Ett lager chokladmousse blev det också. Till chokladmoussen använde jag 150g mjölkchoklad, 2,5 dl vispgrädde och 50 g philadephia. Sedan spacklade jag med limesmörkräm.

Hög saftig tårtbotten (Orsis)

2*18cm formar eller 1st 25*25cm form

Ingredienser:
7 stora ägg
6dl socker (ca 500 g, min anm)

1msk vaniljsocker
0,5tsk salt
150gr smält smör
3dl mjölk
10,5dl-11dl vetemjöl (ca 650 g, min anm)
6tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt varmluftugnen på 150 grader. Vipsa ägg, socker och vaniljsocker länge, tills det är vitt och fluffigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta ner det i en annan bunke. När du tycker att din äggblandning är tillräckligt fluffig, blandar du i resterande ingredienser. Vispa eller rör om försiktigt. Häll sedan blandningen i två smorda samt bakpappersklädda 18cm formar eller en stor 24-26cm(rund) eller 25*25cm(fyrkantig). Grädda på nedersta gallret i 1 tim 15 min. Efter omkring halva tiden kan du täcka kakan med en bit aluminiumfolie så att den inte blir för brun/torr.

Kakan blev väldigt hög och fin och jättetung, men till en 24 cm form i diameter så krävdes det 1,5 timme för att den skulle bli klar i mitten. Väldigt god men den kräver syrligare fyllningar tycker jag. Till denna botten skulle jag nog helst ha limemousse, lemon curd och änny syrligare hallonmousse. Kommentar till mig själv: Ta ut fem tunna bottnar av denna!.


5 kommentarer: