200 g frysta hallon
0,5 dl florsocker
1,5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
lime
Man blötlägger gelatinbladen i kallt vatten, värmer hallonen, mosar dem och tar i florsockret. Sedan låter man gelatinet smälta i blandningen. Låt krämen svalna lite och blanda i färskosten. Vispa grädden och vänd ner, smaka av med lime, den får gärna bli lite syrlig. Låt blandningen stå 1-2 timmar och fyll sedan tårtan.
Ett lager chokladmousse blev det också. Till chokladmoussen använde jag 150g mjölkchoklad, 2,5 dl vispgrädde och 50 g philadephia. Sedan spacklade jag med limesmörkräm.
Hög saftig tårtbotten (Orsis)
2*18cm formar eller 1st 25*25cm form
Ingredienser:
7 stora ägg
6dl socker (ca 500 g, min anm)
1msk vaniljsocker
0,5tsk salt
150gr smält smör
3dl mjölk
10,5dl-11dl vetemjöl (ca 650 g, min anm)
6tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt varmluftugnen på 150 grader. Vipsa ägg, socker och vaniljsocker länge, tills det är vitt och fluffigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta ner det i en annan bunke. När du tycker att din äggblandning är tillräckligt fluffig, blandar du i resterande ingredienser. Vispa eller rör om försiktigt. Häll sedan blandningen i två smorda samt bakpappersklädda 18cm formar eller en stor 24-26cm(rund) eller 25*25cm(fyrkantig). Grädda på nedersta gallret i 1 tim 15 min. Efter omkring halva tiden kan du täcka kakan med en bit aluminiumfolie så att den inte blir för brun/torr.
Kakan blev väldigt hög och fin och jättetung, men till en 24 cm form i diameter så krävdes det 1,5 timme för att den skulle bli klar i mitten. Väldigt god men den kräver syrligare fyllningar tycker jag. Till denna botten skulle jag nog helst ha limemousse, lemon curd och änny syrligare hallonmousse. Kommentar till mig själv: Ta ut fem tunna bottnar av denna!.
Du är så jäklarns duktig Carin!
SvaraRaderaTack Jenny!
SvaraRadera/Carin
Tårtan blev jättefin!!!
SvaraRaderaDet var den vackraste tårta jag sett, man blir tårögd.
SvaraRaderaKram från lillebror
Jag förstår det :-)!
Radera