Limemousse med rivet limeskal - en fräsch dessert |
Limemousse
Receptet ger ungefär 2 lager fyllning till en normalstor tårta på 25 cm.
1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
Ingredienser:
7 gelatinblad
4 dl vispgräde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet limeskal
Gör så här:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Smält dem tillsammans med limesaften i en kastull. Ställ åt sidan.
- Vispa grädden fluffig men inte för hårt (dock inte för lös heller).
- I en annan bunke vispar man creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig.
- Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Ställ i kylen och låt stå tills den tjocknar till lite beroende på hur mycket gelatin det är i.
"Man kan också ha den överst på en tunn tårtbotten i ett högre lager, men ta då 7 gelatinblad. Då passar en chokladbotten bra som tårtbotten. I en efterrätt räcker det med 3 gelatinblad. Men att fylla en tårta med föredrar jag 4.
SvaraRaderaJag tänkte ha denna mousse i en tårta men antalet gelantinblad?... förvirrande :)
"
Hej Lisa!
RaderaOm jag ska ha fyllningen i en tårta men flera lager tårtbotten så använder jag minst 4 blad. Låt den sedan stå i minst 2 timmar innan du fyller tårtan annars blir den för lös och rinner ut på sidorna.
/Carin
Numera använder jag faktiskt 6 gelatinblad, den blir ohanterligt lös annars tycker jag.
SvaraRaderaHar faktiskt övergått till 7 gelatinblad...
Radera