lördag 31 december 2011

Drinktilltugg - parmesanbollar

I kväll har jag förberett nyårsmaten, och bland annat gjort drinktilltugget som blir parmesanbollar. Lite salt tilltugg som är gott till de flesta drinkar. Det är skönt att kunna förbereda en dag innan också. De går också att frysa så de går att förbereda ännu tidigare.




Parmesanbollar

Ingredienser:
1 dl parmesan
100 g rumsvarmt smör
2 dl mjöl
salt

Gör så här:
  1. Riv parmesanen.
  2. Blanda smör och mjöl. Jag brukar använda matberedaren.
  3. Blanda samman med parmesanen och smaka av med salt (något kryddmått).
  4. Rulla små bollar och lägg på bakplåtspapper.
  5. Grädda i ugnen i 200 grader i 10-12 min. Låt svalna på plåten.
Jag tycker att de blir bäst att göra riktigt små, men då räcker det med 6 minuter i ugnen.

tisdag 27 december 2011

Nyår - Äppelchips

Jag håller på och förbereder maten till Nyårsafton, och jag ska redan nu göra ett äppelchips som är ett tillbehör till en av förrätterna.


Jag köpte Granny Smith, de är ju lite syrliga och jag hoppades att det är gott till chips.



Jag kärnade ur och skivade äpplena tunt och lade på en plåt och pudrade över knappt 1 msk florsocker, Jag provade med att sätta ugnen på knappt 100 grader och hade plåten inne i ca 1 timme. De blev jättegoda, men såg lite brända ut, så jag gjorde om proceduren men körde nu på ca 60 grader i 2,5 timmar. Sedan stängde jag av ugnen och gick och lade mig. På morgonen kollade jag dem och de var nu hårda och fina, så ett lägre gradtal under längre tid fungerade bättre.

Måste säga att de verkligen blev förvånansvärt goda, lite syrliga och söta på samma gång. Kan nog vara gott som tilltugg till en drink också.

Julafton hos Melker Andersson

På Julafton hade vi i år bestämt oss för att gå ut och äta, så redan tidigt i oktober bokade jag bord på Villa Godthem. Det verkar vara det enda stället i Stockholm (förutom vissa hotell) som har öppet på Julafton. Äldsta sonen Pelle följde också med. Han kom och hämtade oss i Sollentuna och skjutsade in oss till Djurgården.

Villa Godthem byggdes från början för att vara en privat villa som skänktes till den berömda operasångaren Carl Johan Uddman 1874. Från 1897 har det sedan varit restaurang här och jag var där för ca 15 år sedan och åt en plankstek som Villa Godthem då var mest känd för.

I somras tog F12-gruppen över Villa Godthem så nu är det Melker Andersson och Danyel Couet som driver restaurangen. Man kan tydligen fortfarande äta planstek där. Men vi åt julbord.

Jag

Peter och Pelle

Min första tallrik. Äter inte sill så jag började med olika laxar.
Det var ett gott julbord, det enda jag ångrar är att jag tog för mycket av det varma, jag skulle ha sparat lite mer plats till efterrätterna, de var så goda. Stuvor är en favorit för mig på julbord så några såna fick jag i mig också. Lite kändisspoting blev det också; Melker Andersson var där.

Struvor

Kokböcker av Danyel Couet och Melker Andersson
När vi skulle gå hem fick vi två kokböcker i julklapp. Riktig rolig överraskning! Mycket mätta fick Pelle sedan skjutsa i oss till stan där vi gick till Centralstationen förbi NK och tittade på julskyltningen som blev flitigt fotograferad av utländska turister. På Centralstationen var det i princip öde frånsett några turister även här.

Inkokt lax och ostkaka

Traditionellt bjuder jag alltid släkten på middag på Annandagen. Antalet gäster brukar variera men i år var vi 17 stycken och jag gjorde middagen hemma hos mamma och pappa i Linköping. Eftersom jag inte var på hemmaplan så skippade jag förrätten, det kändes lite krångligt. På min mammas begäran blev det inkokt lax som huvudrätt och då tycker jag att en ostkaka passar bra till efterrätt. Det kan ju vara en lite mastig efterrätt men utan förrätt och med fisk till varmrätt så orkar man det.

Laxen har jag gjort ganska många gånger efter just detta recept. Jag räknade med ungefär 175 gram per person, så till 17 personer hade jag köpt ungefär 3 kilo.


Inkokt lax

Ingredienser: 4 portioner
Inkokningslag

1 liter vatten
2,5 msk salt
1 lagerblad
4-5 vitpepparkorn
1 skalad gul lök i skivor
2 msk ättiksprit
4 msk socker
2 msk dillfrö

700 gr laxfilé

Gör så här:

Koka upp alla ingredienser till lagen och låt sjuda i 15 minuter. Lägg laxen i en ugnfast form och stick in en ugnstermometer i den tjockaste delen. Om man gör större portioner så använd långpannan. Sila sedan av lagen och häll över laxen och sjud fisken i ugnen på 100 grader tills laxen har en ugnstemperatur på ca 55 grader. Låt fisken svalna i spadet och servera den kall med kokt potatis och t.ex. en romsås, sauce vert eller liknande. Gröna ärtor eller grön sparris är gott till.

Oftast brukar Peter göra sauce vert, det är hans specialitet, men på annandagen valde vi att bjuda på en romsås (dvs. röd stenbitsrom, creme fraiche, salt och vitpeppar). Jag får be honom att göra ett gästbloggsinlägg med sin sås.





Ostkaka

Ingredienser

½ dl sötmandel
3 ägg
5 msk socker
½ dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
500 g keso

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka mandeln grovt. Vispa ägg och socker. Blanda i mjöl, mjölk och grädde, keso och mandel. Häll smeten i en vid, ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme.

Jag tycker att ostkakan är godast lite ljummen med grädde och hjortronsylt till. Men bär som hallon, björnbär osv. är också gott.

Nygräddad ostkaka

Tillbehör

Ostkaka med hjortronsylt och grädde

Ostkaka med hallon och björnbär

fredag 23 december 2011

Glaserade revbensspjäll

Revben tycker jag är bland det godaste på julbordet men vi gör dem året runt och då serverar jag dem med potatis, sås, gröna ärtor och äppelmos. Eftersom revbenen kokas blir de väldigt möra och då får jag också en buljong som jag brukar göra såsen på i vanliga fall. Man toppreder buljongen och har i lite grädde, salt och vitpeppar och soja för färgen skull, det blir en jättegod sås!

Glaserade revbensspjäll

Ingredienser
1 kg tjocka revben
1 lök, i klyftor
3 lagerblad
20 svartpepparkorn
1 morot, i bitar
Salt

Glasering:
1 dl honung
2 msk soja
1 tsk salt
1 tsk malen vitpeppar
1 1/2 tsk malen ingefära
2 msk olivolja

Gör så här:
1.    Lägg revbenen i en stor gryta tillsammans med lök, lagerblad, pepparkorn och morot i så pass mycket vatten att det täcker köttet. Salta vattnet väl annars smakar det inte.  Sjud tills köttet känns mört, ca. en och en halv timme. Låt rinna av och lägg sedan i en ugnsfast form eller långpanna. Hit kan man förbereda och glacera senare så att det blir klart lagom tills man ska äta dem.
2.   Smält honungen och blanda med soja, salt, vitpeppar, ingefära och olivolja. Pensla på glaseringen och griljera i ugnen i 200 grader i cirka tio minuter. Pensla gärna med lite extra glasering mot slutet.
Bilden blev så tråkig att jag hoppar över den...

torsdag 22 december 2011

Knäck


Dags att koka knäck. Jag kokar och Vickan skedar. Bra arbetsfördelning!

Jag använder alltid en termometer, då får knäcken den där perfekta segheten som gör den så god. För säkerhets skull gör jag alltid ett kulprov vid ca 130 grader, men den brukar vara lagom tuggbar vid 133-136 grader, dvs, mer än vad det står i vissa recept. Har man mandel i gör det knäcken mer porös, så vill man inte ha mandel i är det bättre att ta av den lite tidigare. Jag föredrar mandeln grovhackad, man ska kunna tugga på den.


Knäck

Ingredienser
3 dl grädde
3 dl sirap
3 dl socker
knappt 2 dl mandel
1,5 msk smör

Gör så här:
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull och låt koka tills knäcken nått ca. 135 grader, vilket jag föredrar. Hacka mandeln och bland ner den och smöret i knäcken.  Skeda sedan upp knäcken i knäckformar.

Njut!

Brödbak till julbordet


Idag har vi lite lilljul här hemma. Förutom Peter, Fredrik och jag kommer Vickan, Erik, Maria och Emilio och Farmor Pya och Bosse. Så idag är jag ledig och bakar och lagar lite mat.

Det blir inte ett fullt julbord, det får vänta till Julafton, men det blir julskinka, revbensspjäll, prinskorv, köttbullar, risgrynsgröt, lite lax, rödbetssallad och mimosasallad. Jag får se om jag hinner med en mjuk pepparkaka som vi kan äta med lingongrädde till efterrätt.  Lite julgodis och knäck ska vi nog hinna med också.

Och så bröd som jag precis blivit färdig med. Här kommer det receptet på klassiska hålkakor. De andra recepten kommer lite senare.


Hålkakor

Ingredienser
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2-3 msk brödsirap eller ljus sirap
1 msk brödkryddor (eller ½ msk anis och ½ msk fänkål)
700 gram eller ca 13-14 dl rågsikt

Gör så här:
1.   Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degvätskan.
2.   Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel), och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
3.   Arbeta ihop till en deg och knåda med maskin i 3 min eller för hand i ca 6 min. Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.
4.   Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den så att gasblåsorna pressas ur. Dela degen i 4 delar. Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på 2 smorda plåtar. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel. Ta ut ett hål i mitten.
5.   Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.
6.   Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.
7.   Låt kakorna svalna på galler under bakduk.



Det allra allra bästa är att äta dem när det precis har svalnat så att man kan ta i dem med bara smör. Det är barndom hos mina grannar.

söndag 11 december 2011

Chèvresallad

Igår tog vi det extremt lugnt, vi gick bara en sväng till Stinsen på eftermiddagen. Vi har antingen varit i Linköping eller haft gäster fem helger i rad och jag känner att det har varit lite stressigt även om varje tillfälle naturligtvis varit jätterolig. I går blev det en chèvresallad bara för oss, en variant på Chèvre Chaud fast utan brödet. En flaska mousserat blev drycken till, det var det vi hade hemma, men längst ned finns ett annat förslag.



Chèvresallad
2 personer

Ingredienser

ruccola
ca 3 cm chèvre
1 päron
valnötter
flytande honung

Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 225 grader med grill. Skölj salladen och låt den rinna av i ett durkslag
  2. Skiva päronet i småbitar och hacka valnötterna grovt. Det brukar räcka med att klämma sönder dem med fingrarna lite.
  3. Ta en näve ruccola på varje tallrik, lägg på päronskivorna och strössla över valnötterna. Ringla över lite honung över hela salladen.
  4. Dela osten i två skivor och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla över lite honung på osten. Sätt in i ugnen under grillgallret och ta ut dem när de börjat få färg. Det går fort, så passa dem hela tiden. Ta dem från plåten med en stekspade och lägg den överst på salladen.
Man kan ju ha bröd till så blir det en lite bastandare måltid, det går förstås att göra den lite mindre också så passar den som förrätt. Det finns ju mindre varianter av chèvre som man kan använda då. Det är i alla fall en enkel och jättegod rätt.

Dryckesförslag: Saint Clair Sauvignon Blanc (nr 6382)

måndag 5 december 2011

Glöggmingel, ny lingonfrosting och Peters specialglögg

Igår hade vi fullt hus med glögg och fika. Vi hade öppet hus från kl. 14 och vid halvtretiden började gästerna droppa in. På det hela taget kom gästerna lagom utspridda över dagen så vi kände att vi fick tid att prata med alla.

Från Peter (en av två (!)) till mig


Tomteskum

Glögg var ju dagens huvudnummer och vi hade de vanliga varianterna från Blossa; lätt-, vin- och starkvinsglögg. Förutom det så fanns Årets glögg 2011 och sen hade Peter gjort en specialvariant som nog tog hem priset för dagens godaste glögg. Jättegod!

Peters specialglögg
1 dl Blossa vinglögg
2 tsk konjak

Vi serverade förutom glögg, Pepparkakor med gorgonzolaost, saffransskorpor och lussekatter även pepparkakscupcakes. Istället för den vanliga creme cheese frostingen så provade jag att göra dem med lingon istället.

Lingonfrosting

Ingredienser

60 g rumsvarmt smör
100 g philadelphiaost
7-8 dl florsocker
ca 1 dl lingon

Jag vispade smör och ost och hade sedan i lingonen och därefter florsockret. Mosa gärna lingonen innan. Man får prova sig fram lite med mängden florsocker, så att den blir lagon fast för att spritsa.  Sedan spritsade jag muffinsarna och dekorerade med silverkulor.

Pepparkaksmuffins men lingonfrosting
Jag gjorde två varianter av frosting, dvs. även den med grädde och lingon (den blir ju inte lika söt) .Denna gången med min mammas lingonsylt som är så himla god! Det man måste tänka på när man har i lingonen i frosting att man ser till att lingonen blir sönderslagna annars fastnar de i spritsen. Men när man vispar grädden måste man också tänka på att inte vispa den för hårt innan man tar i lingonen, annars blir den för hårdvispad. Den här varianten dekorerade jag med lingon istället.

Pepparkaksmuffins med lingongrädde

Annas fullkornspepparkakor och Gorgonzolaost


Lussebullar


Saffransskorpor och Nyåkers pepparkakshjärtan och Annans orginalpepparkakor

Present från min syster Ewa från 2010