måndag 5 december 2011

Glöggmingel, ny lingonfrosting och Peters specialglögg

Igår hade vi fullt hus med glögg och fika. Vi hade öppet hus från kl. 14 och vid halvtretiden började gästerna droppa in. På det hela taget kom gästerna lagom utspridda över dagen så vi kände att vi fick tid att prata med alla.

Från Peter (en av två (!)) till mig


Tomteskum

Glögg var ju dagens huvudnummer och vi hade de vanliga varianterna från Blossa; lätt-, vin- och starkvinsglögg. Förutom det så fanns Årets glögg 2011 och sen hade Peter gjort en specialvariant som nog tog hem priset för dagens godaste glögg. Jättegod!

Peters specialglögg
1 dl Blossa vinglögg
2 tsk konjak

Vi serverade förutom glögg, Pepparkakor med gorgonzolaost, saffransskorpor och lussekatter även pepparkakscupcakes. Istället för den vanliga creme cheese frostingen så provade jag att göra dem med lingon istället.

Lingonfrosting

Ingredienser

60 g rumsvarmt smör
100 g philadelphiaost
7-8 dl florsocker
ca 1 dl lingon

Jag vispade smör och ost och hade sedan i lingonen och därefter florsockret. Mosa gärna lingonen innan. Man får prova sig fram lite med mängden florsocker, så att den blir lagon fast för att spritsa.  Sedan spritsade jag muffinsarna och dekorerade med silverkulor.

Pepparkaksmuffins men lingonfrosting
Jag gjorde två varianter av frosting, dvs. även den med grädde och lingon (den blir ju inte lika söt) .Denna gången med min mammas lingonsylt som är så himla god! Det man måste tänka på när man har i lingonen i frosting att man ser till att lingonen blir sönderslagna annars fastnar de i spritsen. Men när man vispar grädden måste man också tänka på att inte vispa den för hårt innan man tar i lingonen, annars blir den för hårdvispad. Den här varianten dekorerade jag med lingon istället.

Pepparkaksmuffins med lingongrädde

Annas fullkornspepparkakor och Gorgonzolaost


Lussebullar


Saffransskorpor och Nyåkers pepparkakshjärtan och Annans orginalpepparkakor

Present från min syster Ewa från 2010

4 kommentarer:

 1. Åh, vad fint du har gjort till dina gäster!

  SvaraRadera
 2. Tack för att vi fick komma, muffinsen med lingonfrosting var mycket smaskig!

  SvaraRadera
 3. Kul att ni kom! Vi svänger förbi er någon dag och tittar på trädgården.
  /Carin

  SvaraRadera