Dags att koka knäck. Jag kokar och Vickan skedar. Bra arbetsfördelning!
Jag använder alltid en termometer, då får knäcken den där perfekta segheten som gör den så god. För säkerhets skull gör jag alltid ett kulprov vid ca 130 grader, men den brukar vara lagom tuggbar vid 133-136 grader, dvs, mer än vad det står i vissa recept. Har man mandel i gör det knäcken mer porös, så vill man inte ha mandel i är det bättre att ta av den lite tidigare. Jag föredrar mandeln grovhackad, man ska kunna tugga på den.
Knäck
Ingredienser
3 dl grädde
3 dl sirap
3 dl socker
knappt 2 dl mandel
1,5 msk smör
Gör så här:
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull och låt koka tills knäcken nått ca. 135 grader, vilket jag föredrar. Hacka mandeln och bland ner den och smöret i knäcken. Skeda sedan upp knäcken i knäckformar.
Njut!
Tack för ett enkelt och bra recept.
SvaraRaderaJa, visst är det! :-)
SvaraRadera