Jag använde denna botten
fast med proportioner till 18 cm form (jag gjorde dock denna i 16 cm form).
Mjuk chokladkaka
140 g smör250 g socker
1,5 tsk vaniljessens
2 ägg
220 g mjöl
1/3 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
2,1 dl surmjölk (jag tog naturell yoghurt 3%)
60 g kakao
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Vispa smör, socker och vaniljessens vitt och pösigt.
- Tillsätt äggen ett i taget under omvispning.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Blanda i de torra ingredienserna omväxlande med surmjölken och blanda ordentligt.
- Grädda i ca 60
minuter.
Päronmoussen gjorde jag som en
kompott först och tillsatte sedan gelatin och grädde. Jag smakar också av med
lite lime/citron för att få lite syra så det inte smakar för sött. Denna gången
tog jag 4 gelatinblad, men nästa gång får det bli 3, den blev lite för fast.
Päronmousse
3 gelatinblad
2-3 mogna päron (ca 250 g)1,5 msk vatten
ev. 1 msk socker
2 tsk pressad citron
3 dl vispgrädde
1,5 krm päronessens
Gör så här:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
- Skär päronen i tärningar och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och sockret och låt koka tills päronet mjuknar. Mosa med en potatisstöt, men det kan vara småbitar kvar. Smaka av med citron/lime, päronessens (eller koncentrerad päronsaft).
- Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i päronblandningen. Rör tills gelatinet smält. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna.
- Vispa under tiden grädden ganska fast och vänd sedan ner den avsvalnade päronsmeten i grädden.
- Låt stelna i kylskåp minst 2 timmar.
Jag använde 3 dl mjölk, 6 msk
marsanpulver och 2 dl grädde. Blanda och låt stå en timme och vispa sedan upp
den.
Chokladfrosting
310 g rumsvarmt smör (normalsaltat)
250 g florsocker1 tsk vaniljpulver
2 msk kakao
75 g vit choklad
200 g choklad 70 % kakao
50 g vispgrädde
Gör så här:
- Smält chokladen och låt svalna.
- Vispa smör och florsocker mjukt, sikta över vanilj och kakao och blanda.
- Tillsätt chokladen och vispa sedan i
grädden.
Dela tårtbotten i sex delar. Fyll
med vartannat lager päronmousse (3) respektive glasskräm (2). Spackla tårtan
med chokladfrostingen. Gör det i flera steg och kyl tårtan emellan. Slutligen spritsade jag ovansidan på tårtan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar