tisdag 3 januari 2012

Nyår - Rostbiff med getostfylld squash, potatistoppar och konjakssås och vinprovning

Som rätt nummer tre på Nyårsafton serverades varmrätten. Hela femrättersmenyn finns här.

Men innan dess hade vi en vinprovning med tre rödviner. Två av vinerna fick Peter i present när han fyllde 50. Både Mats och Håkan är mycket vinintresserade så det var roligt att få dela med sig av dessa viner till just dem. De viner vi provade var:

Vega Cecilia 1999 - en raritet som du kan läsa mer om här.
Les Pagodes de Cos 1998 - också en väldigt bra vin. Mer info här.
Château Pech-Latt 2010 - en ekologiskt vin som sälj på systembolaget och som du kan läsa om här.

Varmrätten var helstekt rostbiff med getostfyllda squashtorn, gratinerade potatistoppar och konjakssås. Eftersom vi hade en femrättersmiddag så serverade jag mindre portioner till varmrätt än vad jag hade gjort annars. På senare tid har det blivit svårt att få tag i lite tjockare bitar av rostbiff (de är på knappt 1 kg) och det är då svårt att få till en röd kärna i mitten av köttbiten, så jag försöker alltid att få tag i en knubbig bit.

Engelsk rostbiff
Jag räknade med ca 100 gram kött mot ca 175 som jag hade räknat med annars, men det fanns förstås mer om någon ville ha. Den engelska rostbiffen steks i högre temperatur än den franska varianten. Oftast gör jag nog den franska rostbiffen då köttet blir rosa rakt igenom (steks i 125 grader), men den här gången ville jag ha köttet lite hårdare stekt ute i kanterna med en rosaröd kärna.
1,5 kg rostbiff
ca 2 tsk salt
ca 2/3 tsk svartpeppar

Gör så här:
  1. Ta fram köttet så att det blir rumstempererat.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skölj köttet i kallt vatten och torka torrt med hushållspapper. Salta och peppra köttet runt om.
  4. Bryn köttet runt om i en stekpanna. Detta gör att porerna stängs så att inte köttsaften rinner ut ur köttet.
  5. Sätt i en köttermometer i mitten av steken från kortsidan och lägg steken på ett ugnsgaller och sätt en folieklädd plåt under som samlar upp köttsaften.
  6. Ta ut köttet när det visar 55 grader (temperaturen stiger något när du tagit ut det). Då är köttet rosarött och vid 60 grader är köttet rosa. 1 kg rostbiff tar ca 50-60 minuter att steka (motsvarande för fransk är ca 1 1/4 timme).
  7. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det. Om du istället ska servera rostbiffen kall, låt den svalna innan du skär upp den.
Gratinerade potatistoppar
Till en ordinär varmrätt; räkna med att detta räcker till ungefär 5 personer.

ca 10 potatisar (mandelpotatis eller en mjölig sort)
50 gram smör
ett ägg
lite grädde och mjölk
salt
vitpeppar

Gör så här:
  1. Skala potatisen och koka mjuk. Hälla av och ånga av den.
  2. Stöt potatisen och späd med grädde och mjölk och vispa moset fluffigt med elvisp.
  3. Blanda i matfettet och smaka av med salt och peppar. Vispa sedan i ett ägg.
  4. Spritsa potatistopparna på bakplåtspapper och sätt in i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader.

Getostfyllda squashtorn
De här har jag serverat förr på nyår och de är ett jättegott tillbehör till kötträtter. Jag gjorde 1 1/2 sats den här gången.

Ingredienser:
1 sats
2 squash
100 gram getost
1/2 dl hackade soltorkade tomater marinerade i olja
1/2 dl hackade oliver
1 1/2 dl Kesella
1 pressad vilöksklyfta
1 dl riven lagrad ost
3 msk repade timjanblad
1 krm svartpeppar

Gör så här:
  1. Skär squashen i 4 cm höga stubbar. Gräv ur dem med med en tesked. Förväll dem i lättsaltat vatten i 3 minuter. Ta upp och torka dem.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Mosa osten och blanda i de övriga ingredienserna till fyllningen. Smaka av med peppar.
  3. Fyll squashen och gratinera tornen i övre delen av ugnen till fin färg i ca. 12-15 minuter.
Konjakssås
Receptet på konjakssåsen har jag redan puplicerat på bloggen och du hittar receptet här.

Varmrätten, dock utan sås som hälldes på lite senare

2 kommentarer:

  1. Kan intyga att vinerna var fantastiska. Hade druckit Vega Cecilia en gong förut för mer än 20 år sedan och minns fortfarande vinet som fantastiskt då. Och det var lika bra nu. Den mycket bra Bordauxen kom oförskyllt lite i skymundan av denna storhet.

    SvaraRadera
  2. Det var väldigt roligt att just bjuda dig och Mats på vinet. Jag tror att även Peter och jag uppskattade vinet ännu bättre i ert sällskap.
    /Carin

    SvaraRadera