Jag bestämde mig för att prova en femrättersmeny vilket innebar ganska små rätter för att vi skulle orka äta allt.
Meny
Blomkålssoppa med knaperstekt bacon
Grindabakelse
Rostbiff, getostfyllda squashtorn, potatistoppar och konjakssås
Liten osttallrik
Créme brûlee med liten fruktsallad och Baileysgrädde
Först bjöd vi på en fläderdrink:
1 del vodka
1 del vatten
1 del koncentrerad fläderblomssaft
is
Blanda och servera.
Till det hade vi parmesanbollar och kalamataoliver som tilltugg och här finns det receptet.
Jag ska publicera alla rätterna i menyn under följande dagar i tur och ordning och här börjar jag med blomkålssoppan.
Blomkålssoppa med knaperstekt bacon och tryffelolja
ca 6 normalstora portioner
Ingredienser:
Ett stort blomkålshuvud ca. 700 gram
4 Potatisar
3 Charlottenlökar
3 Kycklingbuljongtärningar
2 dl Grädde
1 liter Vatten
3 dl Vitt vin
Rapsolja till stekning
Vit tryffelolja
Färsk repad timjan
1 stekt baconskiva per person
Gör så här:
- Hacka löken och fräs i en kastrull i oljan utan att löken får färg.
- Dela blomkålen och skala potatisen och lägg i dem i kastrullen.
- Häll på så mycket vin och vatten så det täcker grönsakerna och koka blomkål och potatis mjuka (ca 20 min).
- Ta upp potatis och blomkål med en hålslev och mixa i food processor eller mixa med mixerstav i kastrullen.
- Lägg tillbaka den mixade blomkålen i kastrullen och späd till "soppkonsistens" med resten av vatten och grädde.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Stek en baconskiva per person och låt den rinna av på hushållspapper.
- Häll upp soppan i soppskålar, droppa över lite vit tryffelolja (bara några droppar annars tar tryffeln lätt över). Strössla över lite timjan.
- Servera med en baconskiva.
Till soppan drack vi Dopff Brut Cuvée Julien, ett mousserande vin från Frankrike.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar