fredag 4 november 2016

Macarons

Detta är ett traditionellt recept som i detta fallet kommer från Tea Malmegård, med mina kommentarer inom parentes, och basen är en italiensk maräng.Macarons grundrecept

150 g florsocker
150 g mandelmjöl
55 g äggvita
pulverfärg för bakning
150 strösocker
70 g vatten
55 g äggvita

  1. Sikta florsocker och mandelmjöl tillsammans 3 gånger. Blanda med 55 g äggvita och tillsätt färgen (börja med lite färg, men tänk på att marängen kommer att göra den blekare, så man kan ta rätt mycket).
  2. Koka upp socker och vatten i en kastrull. När temperaturen på sockerlagen är 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt skum. När sockerlagen är 121 grader, häll sockerlagen över äggvitan och vispa tills den är kall.
  3. Vänd först ner lite av marängen i mandelsmeten för att mjuka upp den, och sedan resten. Arbeta smeten tills den känns slät (överarbeta inte). (En klick ska flyta ut men inte för mycket) Fyll en spritspåse.
  4. Spritsa ut macarons på en plåt (bakplåtspappret ska passa perfekt) stora som enkronor och låt stå dem stå och torka i ca 45-60 minuter. Värm under tiden ugnen på över-och undervärme till 160 grader.
  5. Baka i ugn 10-12 minuter.

Hallonfyllning

125 g vit choklad
50 g hallon
2 msk grädde
lime
pastafärg
  1. Hacka chokladen ganska fint.
  2. Koka upp hallon och sila av kärnorna. Sätt till grädden och koka upp igen,
  3. Blanda ner chokladen och rör försiktigt tills krämen är slät. Färga eventuellt krämen.
  4. Smaka av med lime för rätt syra i förhållande till de söta kakorna.

Istället för vit chokladfyllningen (med syrliga bär eller lime) kan man fylla med mörk chokladganach, smörkräm blandat med marmelad eller en curd. Lösare fyllningar sugs upp av kakan, så vill man att den ska synas så krävs en fastare fyllning. Eftersom kakan är så söt, så behöver fyllningen vara lite syrligare. Just chokladganaschen är en favorit på 70% choklad. Den kan nästan kännas lite bitter ensam men det blir så gott med den mycket söta kakan.

Här finns också en massa andra recept på fyllningar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar