Dags att haka på trenden tyckte jag. Så jag satte igång att göra en surdegsgrund i söndags och igår satte jag själva surdegen och bakade ut den idag.
Vete- och rågsiktssurdegsbröd med aprikoser och hasselnötter |
Men vi tar de från början: Surdegsgrunden satte jag efter instruktioner från denna bloggen; Pain de Martin, han har en särskild surdegsskola som jag följde på ett ungefär. Egentligen är det bäst att göra surdeg på ekologiskt rågmjöl, men det fanns inte i affären så jag tog ekologiskt rågsikt istället. Surdeg med vetmjöl jäser tydligen gärna lite sämre så i halvtid klämde jag i liiite honung. Vi har det rätt så svalt hemma så under en av veckans nätter ställde jag burken i ugnen med påslage lampa och då fick den skjuts. Martin skriver både roligt och pedagogiskt och har en massa recept på sin blogg.
Jag satte själva surdegen igår fredag morse.
Enligt detta recept (som är lite eget ihopkok)
Fredag morgon
100 g rågsiktsurdegsgrund
100 g rågsiktsmjöl
200 g vatten
Rör ihop, plasta över och låt stå i rumstemperatur.
Fredag kväll
400 g rågsurdegsgrund (=blandningen från morgonen)
500 g ljummet vatten
400 g vetemjöl special
500 g rågsikt
1 msk salt
250 g aprikoser
200 g hasselnötter
Rör ihop och bearbeta med maskin ca 8 minuter. Lägg sedan i aprikoser och hasselnötter och bearbeta ca 2 minuter. Plasta in och låt stå i rumstemeratur över natten.
Lördag förmiddag
Lördag morgon |
Degen har nu jäst till dubbel storlek. Häll ut degen på mjölat och dela upp den i tre delar. Jag gjorde avlånga limpor av dem. Lägg en handduk över. Jag ställde faktiskt in plåten i ugnen med lampan påslagen under jästiden på ca 1,2 h.
Dags för gräddning. Sätt en stektermometer i ett av bröden. Sätt in i ugnen på 275 grader i 10 min, lägg några isbitar på en plåt i nedre delen av ugnen. Sänk sedan till 230 grader och släpp ut ångan. När stektermometern visar 98 grader är brödet färdigt.
Utbakat |
Innan ugnen |
Självklart sparade jag lite surdeg som jag matade i fredags så nu är det bara och baka på med den surdegsgrunden. Den kan hålla hur långe som helst om man sköter om den.
I kväll ska vi på vinprovning hos Håkan och Eva. och då blir det nog en limpa jag tar med som värdinnegåva.
Kommentar: Numera tillsatter jag även lite jäst (se Fredag kväll ovan), ca 10-15 gram. Då jäser det mycket bättre.
Och den smakade väldigt bra/Håkan
SvaraRaderaTack Håkan! :-)
SvaraRadera