onsdag 26 oktober 2011

Chokladfondant med konjak

Den här chokladfondanten är det konjak i och det tycker jag ger en extra touch. Jag tycker att grädde är godast till, men glass går ju också bra och man gillar det bättre.



Receptet:
(ca 12 stora portioner)

Ingredienser:

250 g 70% choklad av god kvalitet
8 ägg
250 g florsocker
225 g smält smör
100 g mjöl
3-4 msk konjak
kakao till formarna

vispgrädde
hallon

Gör så här:
  1. Smält chokladen (i vattenbad eller micron). Vispa ägg och socker poröst.
  2. Rör ner det smälta smöret i chokladen och vänd sedan ner blandningen i äggblandningen.
  3. Rör i mjölet och konjaken (eller valfri annan likör).
  4. Låt stå i kylen minst 2 timmar.
  5. Smörj 12-16 (beroende den storlek man har på formarna) ungsfasta formar mycket väl.
  6. Skeda upp smeten i formarna och grädda i 200 grader i ca 6-8 minuter, det ska bara bli en yta på fondanten och centrum ska vara lös. Sedan låter jag dem stå två minuter innan jag stjälper upp dem. Tänk på att de även fortsätter att bakas när de kommer ut.
  7. Skär runt i formen med en tunn kniv. Stjälp upp på fat. Lägg upp några hallon och lite vispad grädde eller glass. Pudra över med florsocker.
Servera även en halloncoulis (värm hallon i en kastrull, med lite citronzest, socker och vaniljpulver).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar