torsdag 27 september 2012

Bröllopstårta till Erik och Maria

Vi hade inte någon efterrätt till Erik och Marias bröllopsmiddag. Det blev en bröllopstårta som efterrätt istället. De hade inga direkta synpunkter på tårtan, men den skulle vara vit med röda detaljer och fick inte innehålla mörk choklad.

Jag valde att göra en tårta med sex bottnar (tre ljusa bottnar och tre som jag färgade röda). Smakerna blev hallonmousse, vit chokladmousse, passionsmousse och två lager limemousse. Jag har fått mycket tips från flera bloggar på nätet. Bl.a. "Baka, baka liten kaka",  "Mycake" och "Sockerrus". Jag använder en springform på 24 cm i diameter, så alla recept här har jag anpassat till den storleken.







Hur jag förberedde tårtan
Eftersom jag även skulle göra maten till bröllopsmiddagen och dessutom hade ett annat bröllop att gå på dagen före, så krävdes det att jag förberedde tårtan i god tid innan. Det första jag började med var dekorationerna. De ska ju ha tid på sig att torka, så de gjorde jag flera veckor innan. Sedan fortsatte jag med bottnarna (ett par veckor innan), som jag frös in när de hade kallnat. Då blir de enklare att dela (i halvtinat tillstånd) så även från den synvinkeln är det bra att frysa dem först. Helgen innan bröllopet på söndagen delade jag tårtbotten som då var knappt tinad och spritsade på fyllningarna som jag gjorde samma dag (utom den vita chokladmoussen som jag gjorde dagen innan) och plastade in ordentligt och frös in hela tårtan. På fredagsmorgonen innan bröllopet ställde jag in tårtan i kylen där den fick tina långsamt. På kvällen spacklade jag hela tårtan med smörkräm och lade på sugerpasten och dekorationerna.

Ljus tårtbotten
Här använder jag det klassiska tårtreceptet "tre-lika" som jag också brukar använda till rulltårta. Jag fick det för en massa år sedan av min farmor och har sett att det också används av många tårtbloggare. Här finns en jättebra beskrivning på alla varianter.

Till denna tårtbotten utgick jag från 4 rumstempererade ägg. Principen är att knäcka äggen i ett glas och sedan i två andra lika stora glas mäta upp mjöl och potatismjöl ( ca. 70-30%) och socker. Bakpulver tillsätts i mjölet enligt principen 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 till 4-5 ägg och knappt 2 tsk till 6 ägg.

Ingredienserna är alltså:
ägg (rumstempererade)
lika mycket socker
2/3 mjöl och 1/3 potatismjöl
bakpulver

Gör så här:
  1. Smörj en springform och fordra med dubbelvikt smörpapper så att den står upp ovanför formen. Smörj smörpappret och bröa med mjöl.
  2. Mät upp i tre glas och tillsätt bakpulver i mjölblandningen. Vill man ha lite stadigare botten kan  man ta lite mer mjöl.
  3. Vispa ägg och socker pösigt minst 5 minuter.
  4. Tillsätt mjölblandningen
  5. Sätt in i nedre delen av ugnen i 150 grader (varmluft, annars lite högre värme) i ca 40-50 minuter i min ugn. Känn efter med provsticka när den är klar. Öppna inte ugnen under de första 20 minutrarna.
  6. När man tar ut den ur ugnen så lossa kanten och ta bort smörpappret. Spänn på ringen igen. Låt stå  15 minuter. Själp sedan upp den försiktigt på sockrat papper.
  7. Låt svalna, plasta in ordentligt och frys in.
Röd botten
Till den röda botten använde jag samma recept som ovan men jag blandade in röd karamell färg.



Fyllningar

Vit chokladmousse
Om man ska ha en mousse med mörk choklad bör man ta lite mindre choklad i. Den här gången valde jag vit choklad. Fyllningen räcker till 1 lager.
200 g choklad
50 g naturell färskost, eller färskost med vaniljsmak
2,5 dl grädde

Gör så här:
1.      Hacka chokladen
2.      Värm grädden i en kastrull på spisen på svag värme. Var noga med att grädden inte börjar koka.
3.      Ta av kastrullen från plattan och rör i chokladen tills chokladen smälter. Låt kallna i kylskåp ordentligt, gärna över natten.
4.      Vispa sen upp blandningen tillsammans med färskosten.

Moussen med mörk choklad har en kraftig chokladsmak. Vit choklad blir naturligtvis sötare.

Hallonmousse
Här är receptet på hallonmoussen. Receptet räcker till ca 1 lager fyllning.

Limemousse
Här är receptet på limemoussen. Den ska stå i minst 2 timmar i kylen innan man lägger den på tårtan. Den räcker till två lager.

Passionsmousse
Här är receptet på passionsmoussen. Den räcker till ett lager.

Smörkräm
Här är ett grundrecept på smörkräm som man kan använda som frosting till cupcakes också. Man kan smaksätta ned med t.ex. citron, kakao, likör eller en smakessens. Smörkrämen används för att spackla tårtan innan man lägger på sugerpaste eller marsipan för att förhindra att den svettas, vilket den gör om den kommer i kontakt med grädde. Man kan täcka tårtan ganska tunnt eller ha ett tjockare lager om man vill ha mer smörkrämssmak. När man spacklat tårtan med smörkräm en första gång kan man ställa in den i kylskåp en stund och sedan ta ut den igen och finslipa spacklingen så får den en finare yta. Till denna tårta gjorde jag en dubbel sats. Fast jag hade nog inte riktigt så mycket florsocker i. Jag smaksatte med pressad lime i som blev väldigt gott.

Ingredienser
115g smör
4-4,5dl florsocker
2 tsk kokande vatten
Några droppar karamellfärg eller pastafärg
smaksättning (citron, lime, kakao etc.)

Gör så här:
1.      Vispa smöret fluffigt i minst 10 min (blir krämigare smörkräm som smakar mindre smör då). Jag kör i matberedaren.
2.      Tillsätt sedan florsockret lite i taget.
3.      Avsluta med att hälla i vatten, ev smaksättning och färg under omrörning. Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens.

Montering
· Ta fram tårtbottnarna ur frysen och fyllningarna som man gjort samma dag utom chokladmoussen som man gör dagen innan
· Dela tårtbotten (halvfryst). Bygg tårtan upp-och ner, så man börjar med den översta.
· Använd formen som tårtbotten bakades i. Klä formen med ett stort plastfolieark (det ska hänga ut över sidorna).


  • Lägg den botten som ska vara överst på tårtan i botten och lägg på den översta fyllning, lägg på nästa botten och lägg en kartongremsa mellan form och plastfolie och fyll sedan upp med fyllning och nästa botten osv.
  • 
    Passionsmousse på röd botten
    

  • Plasta sedan in tårtan och sätt en kartongbit mellan form och folie och dra åt, så den inte sjunker ihop. Ställ den sedan i kylen så att den sätter sig.
  • När tårtan satt till sig vänder man på den och sätter den på en tårtbricka (jag köper på Strössel & Annat).

  • Jämna till tårtan med en lilleman och spackla med smörkräm.

  • Knåda sugerpasten och kavla sedan ut den i ett 4-5 mm tjockt lager. Jag använde sp eftersom jag ville ha en helt vit tårta vilket inte går att få om man använde marsipan. Det är viktigt att man inte kavlar ut den för tunt, då är det svårt att få ut de veck som bildas när man lägger över pastan. Lyft med kaveln (man ska vara försiktig med att använda varma händer) till hjälp över pastan och släta sedan ut alla veck. Jobba uppifrån och ned. Skär sedan bort överflödig sp i nederkanten. Tänk på att inte skära för nära tårtan om pastan drar ihop sig. Jag använde drygt 1,7 kilo dekorfondant som jag beställde på 'Strössel & Annat'. Jag gillar varken sugerpaste eller marsipan något vidare, tycker att det är för sött helt enkelt. Jag ser istället locket som en dekoration som man inte behöver äta, det ser ju väldigt fint ut.
  • Lägg på dekorationerna.









  • Låt brudparet skära upp tårtan (vilket görs snyggast med kniv, men tårtspade är ju ett snyggare verktyg)


5 kommentarer:

  1. Vilken otroligt vacker tårta Carin, nu vet jag vart jag ska vända mig om det skulle behövas någon gång...

    SvaraRadera
  2. jätte fin tårta:)

    SvaraRadera
  3. Jättefin tårta! Hur många bitar beräknas den räcka till?

    SvaraRadera
  4. Hej,
    Vi var 14 och ca hälften gick åt har jag för mig, så ca 30 portioner ungefär. Den är hög, så det blir smala bitar.
    /Carin

    SvaraRadera