tisdag 27 december 2011

Inkokt lax och ostkaka

Traditionellt bjuder jag alltid släkten på middag på Annandagen. Antalet gäster brukar variera men i år var vi 17 stycken och jag gjorde middagen hemma hos mamma och pappa i Linköping. Eftersom jag inte var på hemmaplan så skippade jag förrätten, det kändes lite krångligt. På min mammas begäran blev det inkokt lax som huvudrätt och då tycker jag att en ostkaka passar bra till efterrätt. Det kan ju vara en lite mastig efterrätt men utan förrätt och med fisk till varmrätt så orkar man det.

Laxen har jag gjort ganska många gånger efter just detta recept. Jag räknade med ungefär 175 gram per person, så till 17 personer hade jag köpt ungefär 3 kilo.


Inkokt lax

Ingredienser: 4 portioner
Inkokningslag

1 liter vatten
2,5 msk salt
1 lagerblad
4-5 vitpepparkorn
1 skalad gul lök i skivor
2 msk ättiksprit
4 msk socker
2 msk dillfrö

700 gr laxfilé

Gör så här:

Koka upp alla ingredienser till lagen och låt sjuda i 15 minuter. Lägg laxen i en ugnfast form och stick in en ugnstermometer i den tjockaste delen. Om man gör större portioner så använd långpannan. Sila sedan av lagen och häll över laxen och sjud fisken i ugnen på 100 grader tills laxen har en ugnstemperatur på ca 55 grader. Låt fisken svalna i spadet och servera den kall med kokt potatis och t.ex. en romsås, sauce vert eller liknande. Gröna ärtor eller grön sparris är gott till.

Oftast brukar Peter göra sauce vert, det är hans specialitet, men på annandagen valde vi att bjuda på en romsås (dvs. röd stenbitsrom, creme fraiche, salt och vitpeppar). Jag får be honom att göra ett gästbloggsinlägg med sin sås.





Ostkaka

Ingredienser

½ dl sötmandel
3 ägg
5 msk socker
½ dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
500 g keso

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka mandeln grovt. Vispa ägg och socker. Blanda i mjöl, mjölk och grädde, keso och mandel. Häll smeten i en vid, ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme.

Jag tycker att ostkakan är godast lite ljummen med grädde och hjortronsylt till. Men bär som hallon, björnbär osv. är också gott.

Nygräddad ostkaka

Tillbehör

Ostkaka med hjortronsylt och grädde

Ostkaka med hallon och björnbär

3 kommentarer:

  1. Hej, letade efter recept på inkokt lax, köpte ett kilo av en laxsida idag, för att grava lite nu till jul, men tänkte även göra inkokt lax till jul., så jag tänkte göra ett test ikväll, på en mindre bit.
    Fastnade för ditt recept från bilden, precis så ska inkokt lax se ut;) Så ikväll ska jag prova ditt recept;) mvh Helle Mathiesen

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att höra. Lycka till, det brukar bli gott!
    Carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. hej! jag skall också prova detta. verkar god.

      Radera