Som fyllning gjorde jag en blåbärsmousse.
Leilas citrontårtbotten
Ingredienser:
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjölk
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
Skal och saft av 2 citroner
Smör till formen
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj formen (jag fodrade också med smörpapper)
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
- Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten. Rör i saft och skal av citron.
- Grädda i ca 60-70 minuter.
När det gäller blåbärsmoussen hade jag sett ett recept jag hade tänkt följa men upptäckte att jag inte hade alla ingredienser hemma, så jag fick improvisera lite. Så här blev receptet, dock lite för syrligt, jag ska nog ha i något mer florsocker nästa gång.
Blåbärsmousse
Ingredienser
400 g blåbär (frysta)
6-7 gelatinblad
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Mixa blåbären fint. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären och låt koka en minut. Låt sedan svalna lite. Vispa under tiden grädden fluffig. Sikta ner florsocker och häll i gräddfilen i kastrullen och blanda. Krama ur gelatinbladen och smält ner. Blanda i grädden. Låt stå kallt i ca 3 timmar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar