Tallriken består av babyspenat,
småbladig mangold, strimlad rödbeta och äpple, rostade pumpafrön, klickar av
majonnäs och gräslöksolja, varmrökt lax och picklad rödlök.
Picklad rödlök (klassisk 1-2-3-lag)
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl socker 3 dl vatten
3-4 rödlökar
Skiva löken fint (jag andänder mandolin 1,5 mm) och lägg i en glasskål. Koka
upp ättikssprit, socker och vatten tills sockret löst sig och låt sedan svalna.
Häll lagen över löken och låt stå kallt minst en timme.
Majonnäs
2 äggulor
1-1,5 tsk dijonsenap1.5 tsk vinäger
3-4 dl neutral olja
Salt och peppar
Ev. vatten att späda med
Tänk på att alla ingredienser ska ha
samma temperatur. Vispa samman äggulor, senap och vinäger. Tillsätt oljan
droppvis under vispning. Ju mer olja desto tjockare majonnäs (späd med vatten
om den ska vara lösare). Smaka av med salt och peppar och tillsätt mer syra om
det behövs (vinäger el. citron).
Gräslöksolja (Allt om mat)
1 dl hackad gräslök
0,5 citronsaft, pressad2 krm salt (knappt)
1 dl olivolja
20 g babyspenat
Mixa alla ingredienserna.
Rostade pumpafrön
2,5 dl rengjorda pumpafrön
1 msk smält smör1 knapp tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret
i en kastrull, häll i saltet och rör om och häll sedan i pumpafröna och rör
ordentligt. Häll på smörpapper i en form och bred ut ordentligt. Rosta i 30
minuter och rör om då och då.
Montering
Grunda med babyspenat och småbladigmangold.
Fyll på med äpple och rödbeta i strimlor och strö över pumpakärnorna. Lägg på
en bit varmrökt lax och toppa med den picklade rödlöken. Spritsa/klicka ut
majonnäs och gräslöksoljan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar