måndag 7 december 2015

Varmrökt lax med picklad rödlök

Jag bjöd på denna förrätt i helgen som gick. Det blev väldigt god så jag lägger ut den här på begäran.

Tallriken består av babyspenat, småbladig mangold, strimlad rödbeta och äpple, rostade pumpafrön, klickar av majonnäs och gräslöksolja, varmrökt lax och picklad rödlök.


 
Picklad rödlök (klassisk 1-2-3-lag)

1 dl ättikssprit (12%)
2 dl socker                   
3 dl vatten
3-4 rödlökar

Skiva löken fint (jag andänder mandolin 1,5 mm) och lägg i en glasskål. Koka upp ättikssprit, socker och vatten tills sockret löst sig och låt sedan svalna. Häll lagen över löken och låt stå kallt minst en timme.

 
Majonnäs

2 äggulor
1-1,5 tsk dijonsenap
1.5 tsk vinäger
3-4 dl neutral olja
Salt och peppar
Ev. vatten att späda med

Tänk på att alla ingredienser ska ha samma temperatur. Vispa samman äggulor, senap och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under vispning. Ju mer olja desto tjockare majonnäs (späd med vatten om den ska vara lösare). Smaka av med salt och peppar och tillsätt mer syra om det behövs (vinäger el. citron).

 
Gräslöksolja (Allt om mat)

1 dl hackad gräslök
0,5 citronsaft, pressad
2 krm salt (knappt)
1 dl olivolja
20 g babyspenat

Mixa alla ingredienserna.


Rostade pumpafrön

2,5 dl rengjorda pumpafrön
1 msk smält smör
1 knapp tsk salt
 
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull, häll i saltet och rör om och häll sedan i pumpafröna och rör ordentligt. Häll på smörpapper i en form och bred ut ordentligt. Rosta i 30 minuter och rör om då och då.

 
Montering

Grunda med babyspenat och småbladigmangold. Fyll på med äpple och rödbeta i strimlor och strö över pumpakärnorna. Lägg på en bit varmrökt lax och toppa med den picklade rödlöken. Spritsa/klicka ut majonnäs och gräslöksoljan.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar