tisdag 29 december 2015

Soppa på räkskalen

När vi äter räkor fryser vi alltid in skalen. Så här är en fond på skalen som man kan använda till soppa på fisk, skaldjur och grönsaker. Har man mycket skal vilket vi brukar ha är det enklare att först rosta dem i ungen i 200 grader ca 15-20 minuter.

Räkfond

500 g räkskal
1 gul lök
1 morot
Lite fänkål
Tomatpuré
Olja
1 liter vatten

Hacka lök och morot. Fräs skaldjur, lök, fänkål och morot i olja tills löken är mjuk. Ta i lite tomatpuré och fortsätt fräsa.  Häll på vattnet och koka upp och låt sedan sjuda sakta i 30 minuter. Dra av från plattan och låt dra en kvart. Sila av och koka sedan upp och låt reducera till ca 3 dl. Skumma ytan då och då när buljongen reduceras.

Soppa
Räkfond
Vitt vin
Fisk
Skaldjur
Grönsaker (gul lök, fänkål, morot etc)
1/2-1 chili
Grädde eller creme fraich
Salt och peppar

Koka upp fonden, smaksätt med vin, grädde/creme fraish, chili och salt och peppar. Koka grönsakerna lätt. Koka fisk i lite fiskbuljong eller ångbaka i ugnen. Lägg upp grönsaker och fisk i en tallrik och häll över fonden och lägg på en dillkvist. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar