tisdag 30 juli 2013

Rose cake med citronbotten och blåbärsmousse

Jag ville prova Leilas citronbotten till en tårta, och här är resultatet. Leila kombinerar sin tårta med en chokladbotten och till bottnar i olika storlekar, men jag använde nu hela smeten till en form på 24 cm, vilket blev perfekt storlek. Botten var jättegod. Nästa gång kommer jag dock att prova den med någon slags citronfyllning, tror att det skulle passa bra.



Som fyllning gjorde jag en blåbärsmousse.

Leilas citrontårtbotten

Ingredienser:
6 st ekologiska ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjölk
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
Skal och saft av 2 citroner
Smör till formen
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj formen (jag fodrade också med smörpapper)
  3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  4. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  5. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten. Rör i saft och skal av citron.
  6. Grädda i ca 60-70 minuter.




När det gäller blåbärsmoussen hade jag sett ett recept jag hade tänkt följa men upptäckte att jag inte hade alla ingredienser hemma, så jag fick improvisera lite. Så här blev receptet, dock lite för syrligt, jag ska nog ha i något mer florsocker nästa gång.

Blåbärsmousse

Ingredienser

400 g blåbär (frysta)
6-7 gelatinblad
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Mixa blåbären fint. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären och låt koka en minut. Låt sedan svalna lite. Vispa under tiden grädden fluffig.  Sikta ner florsocker och häll i gräddfilen i kastrullen och blanda. Krama ur gelatinbladen och smält ner. Blanda i grädden. Låt stå kallt i ca 3 timmar. 


Montering

Jag delade bottnarna i fyra delar och bredde på fyllningen på alla tre lager. Sedan gjorde jag två satser marängsmörkräm och spacklade först tårtan med ett jämnt lager och sedan spritsade jag rosorna. För att täcka hela tårtan skulle jag nog göra två och en halv sats.
 


måndag 29 juli 2013

Chokladtårta med dulce de leche och salt chokladmousse

Äntligen dags för en chokladtårta, det har varit så många fruktmoussetårtor på sistone och jag är ju själv egentligen svagast för choklad. Nu testade jag att kombinera recept på tårtbottnar och frosting från två olika bloggar med eget tillägg på fyllning. För första gången har jag också kokat Dulce de leche på konsenderad mjölk. Den lät jag sjuda lätt i 3 timmar.



Tårtbotten kommer från bloggen Bakabaka liten kaka och där finns utförliga beskrivningar på bottnen i olika storlekar. Jag gjorde en 20 cm botten och följde detta recept. Jag tyckte att det var ett jättebra recept och jag kommer definitivt att fortsätta använda receptet när jag gör chokladtårtor i fortsättningen.

Mjuk chokladkaka

165 g smör
300 g socker
2 tsk vaniljessens (jag använde Bourbon vanilla)
3 ägg
265 g mjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2,5 dl surmjölk (jag tog naturell yoghurt 3%)
70 g kakao

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa smör, socker och vaniljessens vitt och pösigt.
  3. Tillsätt äggen ett i taget under omvispning.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med surmjölken och blanda ordentligt.
  5. Grädda i ca 70 minuter.

Fyllning
Som fyllning gjorde jag en chokladmousse på 200 g 55-procentig choklad, 100 g vit choklad och 5 dl vispgrädde (hacka och smält chokladen, värm grädde, blanda, låt stå kallt länge och vispa sedan upp till fluff). Denna smakade jag sedan av med havssalt (som jag malde innan jag började smaka av).  Svårt att säga hur mycket jag tog, men ett par-tre nypor. För min smak ska det vara så mycket salt att jag kan känna det (eftersom jag vet om det), men inte så att det blir dominerande.

Slutligen täckte jag med denna chokladfrosting från Louise spis, vars tårta f.ö. inspirerat mig att göra denna tårta. Det blir mycket frosting, så jag lade på ett rejält lager. Den är riktigt supergod! Jag frös in ett par dl, som jag tänker ha till en efterrätt senare.

Mörk Choklad Frosting

45 g kakao
90 g kokande vatten
340 g rumsvarmt smör
65 g florsocker
en nypa salt
450 g choklad av bra kvalitet

Gör så här:
  1. Börja med att smälta chokladen över vattenbad eller i micron och låt den svalna medans du gör de andra förberedelserna för frostingen.
  2. Blanda samman kakaon med det kokande vattnet i en liten skål. Rör tills kakaon är helt upplöst och det blivit en slät, fin massa.
  3. Rör smöret riktigt vitt och pösigt tillsammans med florsocker och salt med maskin minst 5 minuter på medel hastighet med flatblandaren.
  4. Ta ner maskinens fart till låg och tillsätt den smälta chokladen, kör tills all choklad blivit väl inblandad. Skrapa ner det som åker upp på bunkens kanter med jämna mellanrum.
  5. Tillsätt kakaoblandningen och kör tills frostingen är väl blandad.
OBS! Andra gången jag gjorde denna frosting slog kakao smaken igenom och smakade inte gott, så smaka av frostingen innan man har i kakaoblandningen!


Montering

Jag delade kakan i tre delar (nästa gång ska jag prova om jag får ut fyra delar) bredde på kolakrämen och lite chokladfluff på varje lager. Sedan frös jag tårtan eftersom den skulle ätas en vecka senare. Jag tinade den i kylskåpet över natten. Sedan gjorde jag chokladfrostingen och hade på ett lager dulce de leche överst, sedan in i kylen igen för att stelna. Jag spacklade med lite chokladfrosting för att jämna till (sedan in i frysen några minuter) och täckte den sedan med nästan all frostingen, sedan in i kylen igen för att stelna. Slutligen strösslade jag lite guldpärlor över tårtan.


Två tårtor till After Noon Tea


 

lördag 20 juli 2013

Vi firade mina föräldrars guldbröllop

Mina föräldrar gifte sig på Midsommarafton 1963. Vi barn med familjer bjöd ut mamma och pappa till Ombergs Turisthotell. Ett ställe som jag verkligen kan rekommendera.Jättegod mat. Vi åt en fyrarättersmeny och det var precis lagom stora portioner annars kan det ibland bli lite för mycket.

 
Mamma och pappa med oss barn
 
 
Det var pappa som hade uttryckt önskemål om att få åka till hotellet och jag frågade varför han ville just dit. Han berättade att han hade åkt förbi hotellet när han hade varit på skolresa på sent 40-tal och att han sedan dessa hade velat åka dit. Så då var det ju äntligen på tiden.

Här kommer några bilder från middagen.
 
 

Förförrätt
 

 
 En vacker förrätt men bl.a. vätterröding serverades så här.


 
Sedan hälldes gurksoppa över.
 

 
Varmrätten, kokt oxfilé och bringa. Särskilt bringan var jättegod.
 

 
Förefterrätt, varm sockerkaka och sorbet.
 

 
Efterrätt med bl.a. rabarber och maränger.
 

 
Angelina fick också lite mat.

torsdag 18 juli 2013

Kärna eget smör

Sedan jag lyssnade på Meny i P1 om smörtillverkning har jag varit sugen på att kärna eget smör. Sverige var tydligen en stor exportör från vikingatiden till slutet av 1800-talet. Det var vikingarna som lärde fransmännen att göra smör! De fick tydligen Normandie för att inte invadera och störa i Paris och de tog kunskapen om smörtillverkning med sig. I Frankrike är det fortfarande Normandie som står ut när det gäller att tillverka franskt smör.



I skolan fick vi göra smör på "vanlig" grädde, men det är egentligen syrad grädde som är grejen. Jag hade tänkt använda crème fraiche först, ev. utblandat med lite grädde. Men efter att ha googlat runt lite beslöt jag mig för att använda grädde blandad med lite yoghurt. Smöret blev jättegott, men nästa gång ska jag antingen låta nedanstående blandning så i rumstemperatur en natt/dag eller använda crème fraiche utblandat med grädde. Det ska bli kul att prova det också. Denna gången tvättade jag smöret riktigt ordentligt, vilket ska förlänga hållbarhetstiden, men jag har även läst/hört att för att få det syrligare så ska man inte tvätta ur kärnmjölken lika noga. Nu räknar jag med att detta ska vara hållbart ungefär två veckor (tror i och för sig att det kommer att vara slut innan dess).

Så här gjorde jag i alla fall.

3 dl grädde
drygt 1/2 dl yoghurt 3%
havssalt efter smak

Jag började vispa en lång stund, och  efter ett tag började kärnmjölken att skvätta. Då hällde jag ut smöret i en finmaskig sil och pressade ut kärnmjölken lite försiktigt. Jag lade över det i en skål, hällde i iskallt vatten och pressade ut (ältade) mer kärnmjölk (med en träsked) och hällde ut det och i med nytt vatten igen.  Sedan mortlade jag lite flinghavssalt och smakade av. Jag tyckte att det blev lite för salt, men då var det bara att skölja ut med lite vatten igen.

Skvättande kärnmjölk med fettklumpar

Smöret är silat, dags att tvätta det.

Tvättning och ältning pågår

Färdigt, toppat med lite flingsalt

Det breddes på en skiva surdegsbröd. För dagen inhandlat på Gateau, men nu ska det snart bli surdegsbak här hemma också.

lördag 13 juli 2013

Minipizzor - drinktilltugg

Små pizzor att ha som drinktilltugg eller plockmat på en buffé. Jag hade dessa och lite mer som förrätt vid ett tillfälle i våras. Goda! Jag har även bakat dem i ugn och tagit ut dem innan de fått färg och därefter fryst dem. Sedan har jag tinat dem lite och satt in dem i ugnen så att de fått färg. Det är skönt att kunna förbereda några dagar innan.



Minipizzor
ca 20 st

Ingredienser

Pizzadeg
12 ½ g jäst (¼ paket)
1 dl vatten, 37°
1 tsk olivolja
½ tsk salt
2 ½ dl vetemjöl

Fyllning
1 ½ dl passerade tomater
1 msk olivolja
1 tsk torkad oregano
½ tsk salt
1 nypa råsocker
ca 7-8 färska champinjoner
några skivor bacon
riven ost
strimlade basilikablad 

Gör så här:
  1. Finfördela jästen i en bunke, häll i vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt och mjöl. 
  2. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225°. 
  4. Blanda till fyllningen ihop tomater, olja, oregano, salt och socker i en skål. 
  5. Ta upp degen på en mjölad arbetsyta och arbeta den smidig. Baka ut ca 20 stycken små pizzabitar.
  6. Fördela en sked tomatsås i mitten på varje pizza. Lägg på bacon, champinjoner och ost. 
  7. Grädda i ugnen i ca 10 minuter.
  8. Toppa med strimlad basilika vid servering.
Alternativ fyllning kan vara tomatsås, skivad rödlök, svarta oliver, feta och körsbärstomat.

onsdag 3 juli 2013

Italiensk maräng

Klassiskt recept på en italiensk maräng. Kan bakas till maränger (125 grader, 1 timme och sedan på eftervärme i 20 min). Eller ha på ett bakverk som bränns av, eller ingå i en mousse.

Italiensk maräng

150 g äggvita (ca 5 st)
5 g citronsaft (ca 1 tsk)
250 g socker
75 g vatten
50 g socker

Gör så här:
  1. Vispa den kalla äggvitan med citronsaft och 125 g socker på låg hastighet tills skummet börjar lyfta, strö i ytterligare 125 g socker och vispa till ett fast skum.
  2. Koka 50 g socker och vatten i en liten kastrull under ständig nertvättning med hjälp av en pensel och vatten. Koka till 122 grader.
  3. Häll den kokande sockerlagen under konstant vispning i äggviteskummet, sänk hastigheten och vispa tills marängen är kall.