söndag 2 december 2012

Pepparkakstårta med lingonmousse - glöggmingel

Igår hade vi glöggmingel och jag passade på att göra min första våningstårta. Eftersom det var i julsammanhang så blev det en pepparkakstårta med lingonmousse. Vi började med olika sorters glögg, bl.a. Blossas årets glögg 2012 med smak av ingefära. Den är jättegod! Till det hade jag pepparkakor med en gorgonzolacreme. Jag vispade ihop gorgonzola och creme fraish och smakade av med lite salt.
Sedan blev det fika med lussebullar, saffransbiscotti, ajakakor och slutligen pepparkakstårta, som ingen vågade börja skära i först. :-)



Pepparkakstårta med lingonmousse

 Pepparkaksbotten

Ingredienser
3 stora ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
2.5 tsk malen kanel
1,5 tsk malen ingefära
1.5 tsk malen nejlika
1 dl filmjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
0,5 dl lingonsylt

Gör så här:
  1. Vispa ägg, strösocker och vanilj riktigt poröst.
  2. Smält smöret och tillsätt pepparkakskryddorna.
  3. Rör ner smör och filmjölk i äggsmeten.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och vänd sedan ner det i äggsmeten.
  5. Vänd sist ner lingonsylten.
  6. Grädda kakan i en smord och bröad form, mitt i ugnen i 175 grader i ca 25-30 min.
Till 24 cm formen gjorde jag 1 1/3 sats och den behövde vara inne 40 minuter.

Lingonmousse
Receptet på lingonmousse hittade jag på nätet (tror att det var Tasteline) men jag tyckte att det smakade för lite så jag lade till lite lingonsylt och för att få upp syran (till den söta pepparkaksbottnen) smakade jag av med lime.

Ingredienser
100 g lingon
drygt 1 tsk pressad lime
100 g socker
1 dl flytande grädde
3 dl vispad grädde
1 sked lingonsylt
2 blad gelatin

Gör så här:
  1. Blötlägg gelatinet i vatten cirka 5-10 minuter.
  2. Smält ihop lingon, lingonsylt, lime, socker och flytande grädde i en kastrull på spisen.
  3. Vispa resten av grädden.
  4. Krama ur gelantinbladet och blanda det med gräddkoket (avsvalnat).
  5. Rör sedan försiktigt ner blandningen i den vispade grädden.
  6. Om du ska ha den till en tårta så låt moussen stå och stadga sig minst en timme först. Häll annars upp moussen i formar och låt stelna i kylen.


Den övre tårtan spacklade jag med grädde och kastade på lite kokosflingor för att det skulle se ut som snö. Mellantårtan klädde jag i röd sugarpaste och den undre i vit sugarpaste. Sedan försökte jag dekorera med några julrosor (det var i alla fall meningen att de skulle se ut som det). Jag hade lite problem med den röda tårtan. Dels fick jag inte tag i rätt färg, den skulle ha varit mörkare röd och sedan var det lite för lite sp, så jag var tvungen att kavla den lite för tunt. Jag passade på att prova att göra en spets längst ner på den vita som dekorkant och det gick bra.





1 kommentar:

  1. Åh så fint. Vilken fantastisk tårta!!
    Vad synd att vi inte kunde komma. Jag skickade ett sms till Peter (om jag har rätt nummer). Jag ägnade dagen åt att julpynta huset medan resten av familjen mest vilade.

    SvaraRadera