Tänkte att det här skulle vara en bra kombination och en bra
vårdessert, särskild med rabarber. Man behöver friskhet i både rabarber och
glass för att balansera mot mandelkakan och italienska marängen.
|
Mandelkaka
Ingredienser
Portioner: 10 bitar
1 dl hel, skållad sötmandel
1 citron
100 g rumstempererat smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker (0,5 tsk vaniljpulver)
2 ägg
4 dl mandelmjöl (4 dl motsvarar ca 140 g)
1 1/2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175˚C.
Smörj en pajform, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar),
med lite smör. Men för denna efterrätt använder jag två avlånga formar och
således kortare gräddningstid (ca15 min). och jag fordrar med bakplåtspapper så
jag kan lyfta kakan ur formen.
Hacka mandeln grovt. Skölj citronen och riv skalet
fint.
Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Rör ner ett
ägg i taget,. Vänd ner mandel och citronskal. Blanda mandelmjöl och bakpulver
och rör ner i smeten. Bred ut smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Låt kakan kallna. Sikta florsocker över kakan.
Citronparfait
250 g vispgrädde
1 gelatinblad
1 vaniljstång, delad och urskrapad
250 g standardmjölk
120 g äggula
200 g socker
100 g citronsaft
Vispa grädden till skum i en kyld metallbunke och ställ in i kylen.
Blötlägg gelatinet i rikligt med kallt vatten i minst 10 min.
Lägg vaniljstång och frön i en kastrull, slå på mjölken och koka upp. Ställ
åt sidan och dra i minst 5 min.
Vispa äggulorna lätt med sockret och slå det över vaniljmjölken. Värm upp
under konstant omrörning till 85 grader.
Lyft upp gelatinbladet och låt det smälta i anglaisekrämen under omrörning.
Sila krämen i en bunke genom en sil. Kyl krämen i iskallt vattenbad tills
den är 20 grader.
Vand ner krämen i den vispade grädden med slickepott till en lätt och
luftig parfait och smaka av med citronsaften. Fyll formar och frys in.
Gör en Italiensk maräng och ställ in i kylen tills
serveringen.
Inkokt rabarber
300 rabarber
150g socker
250 vatten
0,25 vaniljstång
25g citronsaft
Skär rabarbern i bitar. Koka upp socker, vatten, vaniljstång och
citronsaft. Häll i rabarbern och dra direkt av kastrullen från
plattan. Låt rabarbern stå och dra medan lagen svalnar.
Kardemummasmul
Gör kardemummadrömmar och rulla längder istället för
kakor som sedan hackas.
Rabarbergelé
400 g rabarber
1dl vatten
2 dl socker
1 dl socker
1,7 msk citronsaft
6st gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skär rabarbern i små bitar. Lägg
gladpack över formen du vill att gelen ska ha. Jag använder en silikonform, då
behöver man inte fodra med plastfilm.
Koka upp rabarber, vatten, 2 dl socker och pressa ner citronen, i en
kastrull i ständig omrörning. Koka rabarbern mjuk. Smaka under tiden av så man
får rätt balans mellan sötma (resten av sockret)och syra. Sila blandningen.
Häll över vätskan i ren kastrull och smält gelatinet. Försök att inte vispa så
att det kommer luftbubblor i blandningen. Häll sedan blandningen i formen
och ställ in i frysen någon timme. Förvara sedan i kylskåp till användning.
Upplägg
Ta ut mandelkakan med ett kakmått, spritsa på marängen och bränn av, lägg
på glassen på mandelkakan, lägg upp rabarbergelén och den inkokta rabarbern och
smula kardemummasmulet över rabarbern och dekorera med jordgubbar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar