torsdag 14 april 2016

Jorggubbstårta till Angelina 3 år

Angelina har fyllt 3 år nu. Ett par veckor innan ringde hon till farmor för att säga att hon ville att jag skulle göra tårtan till henne. Det tog ett tag innan jag förstod vad hon ville ha. Det lät som att hon ville har ”blomkålstårta” men efter att jag ställt lite frågor så kom vi fram till att hon menade en jordgubbstårta med blommor på. Hon kom tydligen ihåg tårta med sockerblommor hon fick förra året. Hennes pappa sa sedan att det ska vara jordgubbar som dekoration också, så då fick jag tänka till lite om hur jag skulle få in både sockerblommor, grädde och jordgubbar. Det enklaste är ju annars att lägga sockerblommor på marsipan, men det gick ju inte att ha jordgubbar på marsipanen. Så då fick det bli spritsad smörkräm under blommorna.
Botten är en lika-delar på 7 ägg (ägg, socker, mjöl och 2,5 tsk bakpulver, 160 grader,  ca 40 min) i en 24 cm form delad i fyra bottnar. Jag rev ner skalet av en citron också.
Sedan gjorde jag jordgubbskompott (dubbel sats) och glasskräm (vaniljkräm och grädde) till två lager. Om man har lite mer tid kan man istället göra en fin diplomatkräm. Till mellanlagret gjorde jag en jordgubbsmousse.
Glasskräm (2 lager för en 24 cm form)
4 dl mjölk
10 msk marsanpulver
2 krm vaniljpulver
5 dl vispgrädde
  1. Blanda mjölk och marsanpulver och låt stå en stund
  2. Vispa grädden med vaniljpulver
  3. Blanda. Om den är för lös går det att vispa upp den ytterligare.
Jordgubbsmousse
250 g jordgubbar (frysta går bra)
0,75-1 dl socker
4 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde
  1. Lägg gelatinet i kallt vatten 10 min.
  2. Koka upp jordgubbar och socker och låt puttra i ett par minuter.
  3. Mixa jordgubbarna.
  4. Smält gelatinet i jordgubbspurén och låt purén svalna under rumstemperatur.
  5. Vispa grädden och vänd ner purén i vispgrädden.
  6. Låt stelna i kyl ett par timmar eller fyll tårtan direkt om man har en tårtring.
Smörkrämen gör jag på känn på rumsvarmt smör, florsocker och lite citron (eller jordgubbsessens), till den smak jag tycker inte blir alltför söt.
Montering
Marsipan (färga den med grön pastafärg)
1,5 dl grädde
Socker
Vaniljpulver
Färska jordgubbar
Florsocker
Lägg en tårtbotten i en tårtring, bred över 1 sats jordgubbskompott och på det ett lager diplomatkräm. Lägg på en tårtbotten till och fyll upp med jordgubbsmoussen. Sedan en tårtbotten till med samma fyllning som den första och lägg på den sista botten. Plasta in och låt stå över natten. Ta ut tårtan och spackla sidorna med smörkräm (tunt lager). Kavla ut marsipanen och mät och skär ut en rektangel som passar diametern p tårtan (ta lite extra så att kanterna överlappar varandra. Klä tårtans sidor med marsipanen.
Spritsa små duttar av smörkrämen längs tårtans kant och lägg på sockerblommorna. Stryk ut ett tunt lager grädde i tårtans mitt och spritsa en kant av grädde mot smörkrämskanten. Dela jordgubbarna och lägg i en skål och söta med lite florsocker. När tårtan ska serveras lägg jordgubbarna i mitten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar