tisdag 17 juli 2012

Krusbärspaj och förlovningsdag

I dag är det vår tvååriga förlovningsdag så vi börjar firandet med en fika. Vi har två krusbärsbuskar, en grön och en röd. Jag började plocka igår och här är receptet på en krusbärspaj med mandel i smuldegen. Riktigt mysigt att sitta i trädgården och rensa krusbär och tankarna flyger iväg till farmor som man satt och rensade med under päronträdet i Stugan. Jag plockar bären omogna eftersom de då har tunnare skal och mindre kärnor. De blir ganska syrliga i pajen, så man kan öka sockermängden lite eller plocka mognare bär om man vill ha den sötare.




Krusbärspaj med mandel
ca 6 portioner

Smulpajen
1 l röda eller gröna krusbär (ca 650 g)
2 dl sötmandel
2 dl vetemjöl
1 ½ dl socker
1 tsk kanel
150 g smör eller margarin

 

Fyllningen
4 msk socker
2 msk potatismjöl
smör eller margarin till formen


Gör så här:
Snoppa och skölj krusbären innan och låt dem rinna av.
  1. Jag gör degen i matberedaren och börjar med att köra mandeln fint.
  2. Blanda i mjöl, socker och kanel och kör ett varv så det blandar sig. Klicka i kallt matfett i mjölblandningen och kör tills det blir en grynig massa. 
  3. Häll krusbären i en smord, ugnssäker form och strö över socker blandat med potatismjöl.
  4. Strö smuldegen ovanpå.
  5. Grädda pajen i 200° ca 25 minuter eller tills den är vackert brun på ytan och krusbären mjuknat och saftat sig.

Servera gärna pajen ljummen med lättvispad grädde, vaniljvisp eller mjukrörd glass. Man kan också droppa över lite konjak eller likör för ytterligare smaksensation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar