söndag 27 maj 2012

Italienska köttfärsbiffar

Det här är ett GI-recept på italienska köttbullar eller biffar. Man kan använda blandfärs, nötfärs eller lammfärs. Paprikan till tomatsåsen rostas i ugnen och fin smak. Jag fyr- eller tredubblar receptet.

Italienska köttbullar
4 portioner

Ingredienser:
500 g köttfärs 
1 rödlök
2 msk rivet citronskal 
3 msk hackad rökt skinka
2 ägg 
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
1 tsk salt
svartpeppar
rapsolja till stekning

Tomatsås:
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
0,5 msk rödvinsvinäger
1 burk krossade tomater 
salt och malen vitpeppar
färsk oregano
 
Gör så här:
  1. Tomatsås: Värm ugnen till 200°. Dela paprikan i fyra delar och ta bort kärnhuset. Lägg paprikan på ett ugnssäkert fat och rosta den i övre delen av ugnen i 15 minuter. Ta ut paprikan när skinnet blivit bränt. Dra av skinnet och finhacka fruktköttet. Skala och hacka löken och vitlöken och fräs i olivolja. Häll på vinäger och krossade tomater och tillsätt paprikan. Hacka oreganon och krydda tillsammans med salt och peppar. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 20 minuter.
  2. Skala och hacka rödlöken fint. Tvätta citronen och strimla skalet. Hacka den rökta skinkan. Blanda färs, lök, citronskal och skinka. Knäck äggen i en kopp, ett i taget och rör ner i färsen. Pressa ner vitlöken och rör ner den tillsamman med grädden. Krydda färsen med salt och svartpeppar. Stek sedan i stekpanna.


Glömde att fota biffarna samma dag som jag gjorde dem, men här är de som pålägg på en knäckemacka som tillbehör till tomatsoppan.


Och vi åt dem faktiskt som lite rester till fredagens middag också, tillsammans med melon och skinka, lite oliver och ost,  och med ett tillbehör av skivad broccoli (på mandolin), med pressad citron, olivolja, hackad chili, vitlök och rödlök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar