Rabarbersoppa med vaniljglass och mandelbiscotti
Rabarbersoppa (8 port)2 dl strösocker
2,5 dl vatten
400 g rabarber
100 g rabarber
Gör
så här:
- Sätt ugnen på 110° på varmluft. Dra det röda skalet av 400 g rabarber. Spara skalet och skär stänglarna i ca 4 cm bitar som läggs i ugnssäker form (el gryta).
- Koka upp socker, vatten och rabarberskal. Sila lagen över rabarbern och sätt in formen i ugnen ca 45 min. Ta ut formen.
- Ta upp rabarbern och kyl. Skiva 100 g rabarber och lägg i sockerlagen. Tillsätt ca 5 dl vatten och låt koka en stund. Blanda soppan med pressad lime eller citron (ca 2 msk).
Dag
1:
2,5
dl standardmjölk2,5 dl vispgrädde
25 g honung eller glykos
1 st vaniljstång
120 g äggula (ca 6 st)
125 g Socker
Dela vaniljstång och skrapa ur innehållet i en kastrull, lägg även i själva stången (där sitter den mesta smaken). Slå i grädde, mjölk och honung (eller glykos). Koka upp och ta av kastrullen från spisen.
Vispa äggulor och socker luftigt.
Vispa ner den vispade ägg/socker blandningen i den uppkokta vätskan. Blanda ordentlig och häll tillbaka i kastrullen. Värm upp glassmeten till 83 grader. Sila av och häll glassmeten i en bunke och lägg tillbaka vaniljstången i smeten. Täck med plastfilm och ställ i kylen över natten.
Dag 2:
Häll
glassmeten i glassmaskinen och kör tills den får en krämig konsistens.
Jag serverade så här:
Lägg några rabarberstänger i botten på tallriken med en
skopa vaniljglass över. Strö över krossad mandelbiscotti, fint med några
gurkörtsblommor eller citronmeliss. Servera tallrikarna till gästerna och häll
sedan på den kalla soppan vid bordet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar