På Nationaldagen har vi ätit sallad med kyckling till lunch och ett glas mousserat och sedan jordgubbar och grädde till fikat.
I morgon är det min tur att ta med fika till jobbet igen och jag gjorde då rabarbermuffins (som vi provsmakade i kväll med grädde med vaniljsocker i och jordgubbar).
Rabarbermuffins
16 st muffins (normalstora, ej amerikanska)
Ingredienser:
Muffinssmet:
150 g smör
2 dl strösocker
3 st ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
2.5 dl vetemjöl
Rabarber:
ca 150 g (3-4 dl) rabarber
0.5 msk vetemjöl
Gör så här:
- Skär upp smöret och lägg i en bunke. Häll på sockret och låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.
- Skala rabarbern och skär i små bitar, ca 1 cm. Strö över mjölet och om rabarbern är extra syrlig (oftast på försommaren) så kan man även strö på socker och blanda runt så det fastnar på rabarbern.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Vispa smör och socker med elvisp till en jämn smet.
- Tillsätt äggen, ett i taget och vispa med elvisp ca 5 sek för varje ägg till en fluffig smet.
- Blanda de torra ingredienserna (bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och mjöl. Häll i i smeten och vispa till en jämn smet, ca 5 sek med elvisp.
- Klicka ut smeten i bakformar.
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Låt svalna under bakhandduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar