lördag 24 maj 2014

Rabarbersoppa med vaniljglass

Rabarber hör ju till årstiden och en favorit bland grönsaker. Jag ville prova att göra en kall soppa med glass och så här blev det efter en provomgång. Lite krångligt, men sockerlagen behöver vara söt när rabarberna bakas, men blir alldeles för söt att använda som soppa. Välj späd rabarber i samma tjocklek. Om man tar tjockare så krävs längre tid i ugnen. Prova med sticka. 





 

Rabarbersoppa med vaniljglass och mandelbiscotti 
Rabarbersoppa (8 port)
2 dl strösocker 
2,5 dl vatten 
400 g rabarber
100 g rabarber
3 dl vatten 1 lime eller citron, pressad saft

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 110° på varmluft. Dra det röda skalet av 400 g rabarber. Spara skalet och skär stänglarna i ca 4 cm bitar som läggs i ugnssäker form (el gryta).
  2. Koka upp socker, vatten och rabarberskal. Sila lagen över rabarbern och sätt in formen i ugnen ca 45 min. Ta ut formen. 
  3. Ta upp rabarbern och kyl. Skiva 100 g rabarber och lägg i sockerlagen. Tillsätt ca 5 dl vatten och låt koka en stund. Blanda soppan med pressad lime eller citron (ca 2 msk). 

Vaniljglass (4 port)

Dag 1:
2,5 dl standardmjölk
2,5 dl vispgrädde
25 g honung eller glykos
1 st vaniljstång
120 g äggula (ca 6 st)
125 g Socker

Dela vaniljstång och skrapa ur innehållet i en kastrull, lägg även i själva stången (där sitter den mesta smaken). Slå i grädde, mjölk och honung (eller glykos). Koka upp och ta av kastrullen från spisen.

Vispa äggulor och socker luftigt.

Vispa ner den vispade ägg/socker blandningen i den uppkokta vätskan. Blanda ordentlig och häll tillbaka i kastrullen.  Värm upp glassmeten till 83 grader.  Sila av och häll glassmeten i en bunke och lägg tillbaka vaniljstången i smeten. Täck med plastfilm och ställ i kylen över natten.

Dag 2:

Häll glassmeten i glassmaskinen och kör tills den får en krämig konsistens.


Jag serverade så här:
Lägg några rabarberstänger i botten på tallriken med en skopa vaniljglass över. Strö över krossad mandelbiscotti, fint med några gurkörtsblommor eller citronmeliss. Servera tallrikarna till gästerna och häll sedan på den kalla soppan vid bordet.


söndag 4 maj 2014

Mallorca

I slutet av april var vi på Mallorca för första gången båda två. Vi bodde i Illetas som var lite lugnare. Det fanns några hotell och restauranger och vi bodde på Barcelo Albatros hotel. Jag blev positivt överaskad av Palma, en trevlig stad och inte alls så turistisk som jag trodde.

Vi hade jättebra väder, ca. 22 grader men det blev riktigt varmt på terrassen.



Härlig utsikt över medelhavet, underbart när man kommer från kallt väder i Sverige.
Ljus design på rummet
Frukost


Trädgården La Granja
 
Ett bra fik i Valdesmossa
 
Vi bodde inte så långt från Mirómuseet och handlade några affischer som ska upp i badrummet.