torsdag 30 augusti 2012

Choklad crème brûlée

Jag bjöd mina arbetskamrater på middag häromdagen. Vi åt rödbetor med chèvre creme och rödvinsbrässerad högrev med mandelpotatiskaka. Det blev en jättetrevlig kväll och jag passade på att prova crème brûlée med choklad i istället för den vanliga vaniljvarianten. Det här receptet är hämtat från systembolagets receptsamling. Ingredienserna är oförändrade men jag har ändrat lite i hur man lagar den, t.ex. använt något lägre temperatur. Betyget blir OK, men jag tycker nog att vanlig vanilj crème brûlée är godare. Ska man ha en chokladefterrätt så tycker jag att min chokladpanna cotta med hallongelé är oslagbar i jämförelse.



Choklad crème brûlée
4 personer

Ingredienser:
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
75 g mörk choklad, gärna bitter
¾  dl strösocker
4 äggulor

Till bränning:
strösocker

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 140°C. 
  2. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Smält chokladen (jag smälter under omrörning i micron) och häll i kastrullen. 
  3. Rör ihop socker och äggulor och tillsätt i chokladmjölkblandningen. Låt svalna och sila genom finmaskig sil. 
  4. Häll blandningen i formarna. Tänk på att vispa upp blandningen under tiden så att chokladen inte sjunker till botten och koncentreras till de sista formarna.
  5. Ställ formarna i en till hälften vattenfylld ugnsfast form och grädda mitt i ugnen 60-70 min eller tills de har stannat. Låt svalna och ställ kallt i kylskåp.
  6. Servering: Pudra med socker och bränn ytan med brännare. Till vanilj crème brülée föredrar jag råsocker, men till denna tycker jag att vitt strösocker smakar bäst. Lägg gärna på några hallon, det passar alltid bra till choklad.
St:Johns Commandaria passar bra att dricka till eller en Madeira.

tisdag 28 augusti 2012

Det fantastiska brödet

Det här är ett brödrecept som jag oftast gör som bröd till buffé, grillat eller till soppa. Det kommer från Anna Bergenström bok ’Annas nya mat’, och hon kallar det ’Det fantastiska brödet’. Det blir knaprigt på ytan med segt innehåll och ska bara jäsa en gång. Helt enkelt jättegott! Anna tycker att det blir lite trist dagen efter, men jämfört med vanligt vetemjölsbröd så tycker vi i familjen att det här är helt OK även dagen efter (och det är faktiskt ätbart ytterligare en dag).



Det fantastiska brödet
Ca 20 st
Ingredienser:
5dl fingervarmt vatten
1dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt (jag vill ha mer salt så jag tar knappt 3 tsk)
1 msk honung
12½dl vetemjöl
+ mjöl till utbakningen

Gör så här:
1.      Smula ner jästen i en bunke, lös upp med vattnet, tillsätt sedan salt, honung och mjölken.
2.      Häll sedan i mjölet. Arbeta snabbt ihop degen med träsked eller liknande.
3.      Strö lite mjöl över degen och täck med bakhandduk och låt jäsa i 1-1½ timme.
4.      Värm ugnen till 250 grader. Täck 2 plåtar med bakplåtspapper.
5.      Strö ca ½ dl vetemjöl på bakbordet. Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen. Knåda inte. Jäsbubblorna skall vara kvar. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen. Platta ut hela degen lite försiktigt med handen. Skär snabbt degen i 6-7 cm smala remsor. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar på snedden. Brödet behöver inte få samma form på varje del, bara de har ungefär samma storlek.
6.      Lägg bitarna på plåten. In i ugnen i ca 14-18 min. Andra plåten får gå lite kortare tid i ugnen. Låt bröden svalna utan handduk så blir skorpan frasig och fin!

fredag 24 augusti 2012

Bakade tomater

Nu när tomaterna kommer i växthuset så kan man passa på att göra bakade tomater i ugn. Det är ett gott varmt tillbehör till en varmrätt och till förrätt eller en sallad kan man servera dem kalla. Jag tycker att det blir finast med cocktailtomater och gärna med en liten kvist kvar, men det funkar ju även med större tomater. När tomater bakas på låg värme under lång tid koncentreras smaken så att de blir ännu sötare.

Bakade tomater
4 personer
Ingredienser:
250 g  cocktailtomater 
1 msk  olivolja 
2 krm  strösocker 
0,5 tsk  medelhavssalt 
1 krm  svartpeppar 


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 100°. Olja en ugnssäker form, lägg i tomaterna, droppa över en aning olivolja, strö över lite socker och medelhavssalt och dra några varv med pepparkvarnen.
2. Baka tomaterna mitt i ugnen i ca 2 timmar.

måndag 20 augusti 2012

Hjärtbröd (Rosenbröd)

Traditionella rosenbröd som passar till förrätter. Till bröllop är de fina att ta ut med hjärtformade kakmått. När man tar ut bröden med kakmått måste man ta ut dem en efter än, annars klibbar den utstansade degen ihop direkt med degen och går inte att ta ut och lägga på plåten. Med det måttet jag använder får man ut näasta 50 st. Så de blir lite mindre. Baka då i 225 grader och i ca 8-10 minuter.



Rosenbröd/Hjärtbröd
25 bröd
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk, ca 37°
2 msk rapsolja
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
vallmofrö

Gör så här:
  1. Smula jästen i en degbunke, rör ut den med den ljumma mjölken och arbeta in olja, salt och så mycket mjöl att det blir en smidig, inte för hård deg. Knåda, täck med plastfilm och jäs ca 30 minuter. 
  2. Knåda degen på lätt mjölat underlag. Rulla ut tre längder och dela dem i bitar. Forma runda bröd (eller ta ut med hjärtformat kakmått) och lägg dem på en plåt med bakpapper. Jäs ca 20 minuter. 
  3. Värm ugnen till 250°. Klipp ett kryss på ovansidan av bullarna. Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrön och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

lördag 18 augusti 2012

Mandelpotatiskaka

Det här är ett gott tillbehör till en kötträtt. Det går väldigt bra att förbereda den innan och sedan värma upp den när köttet är klart. Om man inte vill göra den någon dag innan får man tänka på att den ska kylas innan den skärs i bitar och värms upp igen, så att man gör den så att den hinner kallna. Om man inte vill använda mandelpotatis är det i alla fall viktigt att välja en mjölig potatissort som ersättning. Jag skär den i ca 2 cm bitar och lägger upp två per person.


Mandelpotatiskaka, här med brässerad högrev.
Mandelpotatiskaka
10 personer


Ingredienser:
2 kg  mandelpotatis 
5 dl  västerbottensost, riven 
1,5 dl  vispgrädde 
2 tsk  salt 
2 krm  svartpeppar 

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°. Klä 2 avlånga bakformar à 1 1/2 liter med bakplåtspapper.
  2. Skala och grovriv potatisen, gärna snabbt i matberedare så att potatisen inte hinner mörkna. Blanda den med ost, grädde, salt och peppar. 
  3. Packa blandningen hårt i formarna. Grädda mitt i ugnen 1 1/2 timme. Hit kan förberedas. Förvara i kyl. 
  4. Servering: Skär potatiskakan i bitar och separera dem lite, värm den 20 min i 150° på bakplåtspappret.

torsdag 16 augusti 2012

God potatissallad med vinegrätt

Vi var hemma hos min bror en sommar för ett par år sedan. Då hade han gjort en så god potatissallad med vingrätt. Med den i minnet har jag gjort denna potatissallad som jag tycker blir så god med färskpotatis. Man kan ju ha lite vad som helst i salladen, men såhär gjorde jag den senast.

Färskpotatissallad
8 portioner

Ingredienser
ca 1 kg färskpotatis
2 rödlök
flingsalt
svartpeppar
sockerärtor
1 knippe rädisor
150 g fetaost
körsbärstomater
lite plocksallad
2 pkt bacon
1 dl finklippt gräslök

Dressing
1,5 dl olivolja
4 msk vitvinsvinäger
2 msk fransk senap

Gör så här:
  1. Koka potatisen och låt den kallna och knaperstek bacon och låt kallna. Jag steker i hela skivor och delar i småbitar när de är kalla.
  2. Skiva den kalla potatisen och lägg i en stor skål, så stor att det är lätta röra runt
  3. Hacka rödlöken fint och lägg i skålen
  4. Blanda ingredienserna till dressingen och häll öven i skålen. Salta, peppra och blanda.
  5. Skiva sockerärterna, dela rädisorna, körbärstomaterna och lägg i skålen och blanda.
  6. Dela fetaosten i kuber. Klipp gräslöken fint. Hit kan man förbereda.
  7. Precis innan servering lägger man i fetaost, gräslök, sallad och bacon. Blanda, smaka av och salta och peppra ev. mer.
  8. Lägg upp i en snyggare skål eller fat.
Salladen är god till både fisk och kött och man kan äta den som en vegetarisk sallad också (om man tar bort baconet). Om man äter den vegetariskt så kanske lite valnötter är gott till, man skulle också kunna ha i lite kidneybönor.

Igår hade vi den till inkokt lax. Riktig sommarmat.

tisdag 14 augusti 2012

Coleslaw

När mamma kommer hem till mig brukar hon beställa coleslaw. Hon har fått receptet men tycker inte att det blir samma sak när hon gör den. Så kan det ju vara, alla följer vi recept, men man sätter ju alltid sin prägel på den när man sätter den slutgiltiga kryddningen.

Coleslaw
Ingredienser
½ vitkålshuvud
1 rödlök
1 morot
Dressing:
1,5 dl majonnäs
1,5 dl gräddfil, creme fraiche eller grekisk/turkisk youghurt
1 msk vinäger
1 tsk fransk senap
Salt och peppar

Gör så här:
1.       Riv eller skär 1/2 vitkålshuvud i tunna strimlor. Häll kokande vatten över kålen. Häll bort allt vatten och låt sedan kålen svalna.
2.       Riv en morot fint och blanda ner.
3.       Finhacka en gul eller röd lök och blanda i.
4.       Blanda dressing och häll på vitkålsblandningen och rör runt.

Passar till kött och fisk och på buffébordet. Coleslaw:en håller sig bra i kylskåpet ett par dagar.

torsdag 9 augusti 2012

En annan hemlagad vaniljsås

Hemlagad vaniljsås
6 portioner

Ingredienser:
1 vaniljstång (kan ersättas med 2 tsk vaniljpulver)
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl strösocker

Gör så här
  1. Skär upp vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna ner i en kastrull, lägg i stången. Häll på mjölk och grädde, koka upp, dra åt sidan. Låt stå 5 minuter.
  2. Vispa under tiden äggulor och socker poröst. Slå gräddmjölken över äggsmeten under kraftig vispning. Häll tillbaka såsen i kastrullen och hetta upp den till strax under kokpunkten så att den tjocknar, rör om hela tiden med en slev. Gör rosprovet, när såsen ligger kvar på slevens baksida och det bildas en ros när du blåser då är såsen klar.
Låt såsen svalna och stå i kylen cirka 1 timme före servering

onsdag 8 augusti 2012

Kardemummakaka

Här är ett recept på en kardemummakaka som är god. Jag köper hela kardemummakärnor och stöter själv, jag gillar när det blir lite större bitar man kan tugga på. Jag bröar formen med kokosflingor.


Ingredienser
100 g smör eller margarin
3 dl socker
1 ägg
1 msk grovt stött kardemumma
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjölk
3 msk pärlsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Rör matfett och socker smidigt. Tillsätt ägg och kardemumma.
3. Blanda vetemjöl med bakpulver och tillsätt blandningen växelvis med mjölken så att smeten blir väl blandad.
4. Smörj och bröa en rund 2-liters kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 6 port). Häll smeten i formen och strö över pärlsocker.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Gör stickprov, kakan ska vara genomgräddad.

Jag provade också kakan tillsammans med krusbärskompott och det blev gott.



söndag 5 augusti 2012

Krusbärskompott

Idag har jag plockat av resten av krusbären. En del hamnade i frysen. Jag ska göra krusbärsmarmelad senare, men idag blev det krusbärskompott med en gräddklick. Jag använde ett klassiskt recept, men jag har gjort lite ändringar (bl.a. lade till vaniljsocker, lite mer potatismjöl och använde den större mängden socker).



Krusbärskompott

Ingredienser:
1 l krusbär
2 dl vatten
1-1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1,5 msk potatismjöl

Gör så här:
  1. Koka upp vattnet.
  2. Tillsätt socker blandat med vaniljsocker och bär. Sjud på svag värme försiktigt tills bären är mjuka, men hela.
  3. Lös upp potatismjölet i lite vatten och häll i under omrörning.
  4. Koka upp och häll sedan upp kompotten i en serveringsskål och strö över lite socker så att den inte skinnar sig. Servera kompotten kall eller ljummen med grädde eller mlöjk blandad med grädde.

torsdag 2 augusti 2012

Gratinerad squash

Nu har vi börjat skörda squashen. Jag tycker att de är bäst som lite mindre, 15-20 cm. I år satte jag ut planorna lite senare, det har ju varit så kallt på nätterna hela sommaren. Det här åt vi går kväll. Glömde att fota, så det får bli en annan gång. Jättegott!

Gratinerad squash med skinka och tomat
Squash
salt och svartpeppar
tomater
rökt skinka
ost

Gör så här:
  1. Dela squashen på längden och en gång på tvären. Gröp ur squashen lite, salta och peppra
  2. Hacka skinkan och lägg på squashen
  3. Skiva några cocktailtomater och lägg på och sedan på med ost.
  4. Gratinera i ugnen i 200 grader i 20 minuter.