söndag 15 april 2012

På besök i Karlstad

I går morse lämande vi Sollentuna och åkte till Karlstad för att hälsa på Elisabeth (moster) och Kalle. När vi åkte hemifrån såg det ut så här:



Men efterhand som vi körde västerut försvann snöovädret och i Karlstad möttes vi av vårsolen.



Här är vi utanför muséet.



Peter armkrokade med 'Sola i Kallsta'. Eva-Lisa Holtz (1737-1818) var servitris på värdshuset i Karlstad och drev senare sin egen krog i staden och var alltid så glad och därför kallades hon för 'Sola'. Statyn finns utanför stadshotellet.



Lite senare gick vi och åt på Frost. Det var en jättetrevlig restaurang med god mat och gott husets vin (Paxa finns i beställningssortementet på Systembolaget).



Elisabeth valde en Tost Skagen till förrätt,



och vi andra tog marinerad scampi med limesås och sallad. Jättegott!



Sedan valde Peter en tapasbricka.



För min del blev det laxfilé med sparris och västerbottenpaj. Tyvärr var laxen lite för vällagad så att den var lite torr, men på det hela taget var det jättegott. De andra var också nöjda med sina rätter. Det var en jättetrevlig lördag som vi pratat om ganska länge, så det var kul att det äntligen blev av!

måndag 9 april 2012

Mat, hus och andra bilder från Amsterdam

Vi är nu hemma från Amserdam. Det var en mycket trevlig och promenadvänlig stad. Vädret kunde ha varit lite värmare men det var i alla fall varmare än hemma i Sverige, så det kanns ju bra :-). Vi har ätit gott, kopplat av och promenerat mycket. Här kommer lite bilder på mat, hus och blommor i en blandad kompott.


Sneda hus, man betalar skatt per kvadratmeter på tomtytan, vilket är anledning till de smala höga husen. I centrum är många från 1600-talet.

Det vackra trapphuset på vårt hotell.
En av många kanaler

Minichokladpraliner i ungefär halva storleken av vad man normalt brukar finna.

Chokladkaka och klassisk holländsk äppelpaj.
Indiskt är ju alltid gott, men vi åt också indonesiskt, som vi inte har provat tidigare. Också gott men indiskt är godare tyckte vi.


Kvällsmål på hotellet


Magnolia i Vondelspark, strålande solsken den dagen.

Trädgården i en gammal privatträdgård som nu är museum, Van den Loom. Trädgården är rekonstruerad från ritningar från  1700-talet.

torsdag 5 april 2012

Första dagen i Amsterdam

Frukosten var jättebra. Åggröra och bacon, många pålägg och varma croissanter.


Donuts och muffins finns det också
Efter frukost bar det av till en botaniska trädgården. Det blev inte så många bilder därifrån, men här är en blommande Magnolia i alla fall.


Sedan gick vi till blomstermarknaden, där det vimlade av tulpanlökar och alla sorters knölar. Jag köpte bl.a. vita ranunkelknölar och anemoner och det fanns även ranunkelblommor att köpa.


Efter att ha handlat en massa olika lökar så var vi helt stelfrusna, så vi gick in på ett café vid blomstergatan.



En kopp choklad med vispgrädde blev mitt val. Sen gick och gick vi några timmar och sedan tillbaka till hotellet. Nu blir det prosecco och bad. Sen går vi nog ner till hotellrestaurangen och provar tomatsoppan.


onsdag 4 april 2012

Jag har hamnat i Amsterdam

Peter ville att vi skulle åka någonstans i Påsk och sa att han skulle ordna något, bara jag kunde ta ledigt några dagar från jobbet. Sen fick jag veta att jag skulle packa kläder för ca 10 grader och vara på Arlanda kl. 15. Spännande att inte veta vilket resmål det handlar om.

När jag kom till Arlandra fick jag veta att målet var Amsterdam. Mycket trevligt att få möta våren där och i Amsterdam har jag inte varit tidigare.

Hotellet heter Arena Hotel och är en gammal byggnad som från börjarn var barnhem och sedan mentalsjukhus. Det är nyrenoverat sedan 4 år tillbaka i en intressant designstil. Jag ska ta lite foton av hotellet till vår husblog sen.

Först fick vi ett rum i två plan, men Peter hade tydligen beställt rum i ett plan så han gick och sa till i receptionen och det var inga problem att byta. Mycket serviceinriktat personal förresten.





Riktigt mysigt rum med roliga detaljer. Det finns en soffa och matbord i rummet också men jag fick inte med det på bilderna ser jag nu. Peter hade beställt mousserat till rummet.

Sen gick vi ner i hotellets restaurang TODINE (allt heter något med TO i början; TODRINK, TOILET...). Vi var inte jättehungriga och valde att ta provsmaker av alla förrätter (utom anklever, det sa vi till om att vi inte ville ha).


Det var gott och en fröjd för ögat. Vi fick bl.a. tomatsoppa med sparristoast, pilgrimsmussla, caesarsallad, lax med polkabetor.

Nu ska vi snart ner och se hur frukosten är, sen blir det promenad till en botanisk trädgård till att börja med. Det är tulpanutställning där. Återkommer.